Vlast se približila idejama Đinđića

Aktuelna vlast se približila idejama Demokratske stranke iz devedesetih, tim proevropskim idejama koje je promovisao i Đinđić, rekao je lider SDS-a Boris Tadić.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

21:25

Default images

Gostujući u Vestima B92, Tadić je rekao i da je za Srbiju neophodno pomirenje, izbegavanje konflikta i uspostavljanje nacionalnog konsenzusa o pravcu kojim će se u budućnosti ići.

O sve većem broju kolona u kojima ljudi na dan ubistva posećuju Đinđićev grob Tadić kaže da to nije nikakav poseban signal.

"Najvažnije je da se svi susreću na tom mestu i da se oda počast čoveku koji je podneo najveću žrtvu za budućnost naše zemlje", rekao je nekadašnji lider Demokratske stranke i dodao:

"Na ovaj dan nikada ne bih rekao nijednu lošu reč o mojim bivšim saradnicima, nikada se ne bih takmičio ko je više đinđićevac, jer je Zoran bio čovek koji se borio protiv kulta ličnosti. A što se političkih partija tiče, normalno je da se dele."

Tadić smatra da je politička pozadina ubistva premijera Đinđića i danas jedna od gorućih tema i dodaje da će kako godine prolaze biti sve teže otkriti političku pozadinu atentata.

"Mi lako zaboravljamo, a u periodu do 2009. godine mi smo imali izbore i bilo je važno formirati vlast koja će osuditi ubice. Ja sam bio ministar odbrane i posmenjivao sam sve koji su imali ikakve veze sa ubistvom. Ne znam zašto druge političke partije to nisu uradile."

Na pitanje kako će buduće generacije pamtiti pokojnog premijera i kako će biti predstavljen u udžbenicima istorije, Tadić je rekao da je Đinđić želeo modernizaciju, demokratizaciju i evropeizaciju Srbije i trebalo bi da slika o njemu bude realna, jer bi on to želeo.

Da su reforma sistema i evropeizacija Srbije najvažnije Đinđićeve ideje, sa Tadićem se saglasio i Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića.

"Mi se danas bavimo posledicama, a ne sistemom, koji neretko funkcioniše na pogrešan način." Pitić je rekao i da je Đinđić bio animator kreativnosti potencijala mladih, dodavši da tu leži bogatstvo i budućnost srpskog kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: