Černova: Peking dobitnik Samita

Peking je očigledni dobitnik Trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, dok EU ne može biti zadovoljna što je isključena iz takvih razgovora.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

18:31

Default images

Ovo smatra programski direktor Evropskog saveta za spoljnu politiku Vesela Černova. "Pošto EU nije deo takvog formata, Kina je očigledni dobitnik. Ona dobija kanale potrebne za transport svoje robe na zapadnoevropsko tržište i blaže uslove nego da je pregovarala sa Evropskom komisijom", rekla je Černova Tanjugu.

Ona je primetila da Kina nije morala da odvojeno razgovara sa 16 premijera manjih zemalja, već ih je umesto toga okupila na jednom mestu i može da koordiniše svoje interese na jednostavniji način.

"Institucije EU, s druge strane, ne mogu biti zadovoljne zbog toga što su isključene iz takvih razgovora", napomenula je Černova, poznavalac prilika na Balkanu i ekspert za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku i proširenje EU.

Ona se složila sa ocenama nekih zapadnih medija da Kina pokušava da učvrsti svoje uporište u regionu kako bi šire otvorila vrata ka EU.

Prema njenim rečima, Treći samit, održan u Beogradu, jasan je pokazatelj kontinuiranog interesovanja Pekinga za Evropu i opredeljenja i sposobnosti Kine da formira regionalne grupacije koje se uklapaju u njene planove.

Podsetivši da su neke od 16 zemalja učesnica samita članice EU, dok neke nisu, Černova je istakla da je za Kinu važan njihov geografski položaj.

"Naglasak na infrastrukturi i uspešnom sklapanju nekoliko značajnih sporazuma u oblasti saobraćaja i energetike bili su prioritet i za Peking i za pomenute zemlje i u tom smislu samit je bio uspešan", zaključila je Černova, koja je učestvovala na ovogodišnjem Beogradskom bezbednosnom forumu.

Na pitanje da li se mogu očekivati prepreke iz EU u realizaciji projekata dogovorenih na Samitu, Černova je odgovorila da u najmanje jednom slučaju postoji očigledna neusaglašenost sa evropskim standardima.

"Nisam upoznata s detaljima dogovora, ali ono što trenutno upada u oči jeste da su u planovima Samita elektrane koje rade na ugalj. EU se angažuje na klimatskim ciljevima koji podrrazumevaju ograničenje korišćenja uglja u Uniji i ovde postoji očigledna kontradikcija", rekla je ona.

Evropski savet za spoljne poslove je medjunarodna tink-tank organizacija koja se bavi nezavisnim istraživanjem i okuplja niz stručnjaka iz različitih oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: