Pupovac: Poruke mržnje iz HR

Milorad Pupovac ocenio je danas da se 19 godina od "Oluje", u Hrvatskoj, umesto međuetničkog poverenja i političke tolerancije, čuju poruke mržnje i nasilja.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2014.

16:53

Default images

"Umesto dalje izgradnje mira i civilnih vrednosti, čuju se poruke koje podsećaju na rat i koje slabe civilni karakter javnih i demokratskih insitucija", naveo je predsednik Srpskog narodnog vijeća u saopštenju koje je prenelo Srpsko narodno vijeće.

Pupovac je ocenio da se u takvoj atmosferi smanjuje prostor za izgradnju ne samo zajedničke politike sećanja, već i zajedničke izgradnje ustavnih i evropskih vrednosti Hrvatske.

"Ukoliko se takvi trendovi nastave, dosad izgradjene ustavne vrednosti, posebno one koje se tiču manjinskih prava, pristupnim ugovorom (sa EU) preuzete evropske vrednosti i evropske obaveze, biće veoma ozbiljno dovedene u pitanje", naveo je Pupovac.

On je kazao da se pod takvim okolnostima, sudjenja za ratne zločine počinjene za vreme i posle "Oluje", a koji do danas nisu procesuirani, postaju sve manje izgledna, a pravda sve dalja.

"Sudovi rade pod pritiskom, a tela državne vlasti i državne politike zaboravljaju na izrečena obećanja i preuzete obaveze. Priznaje civilnih žrtava rata na srpskoj strani takodje ostaje pitanje od kojeg se okreće glava i zatvraju oči, a javnost o njima nema prilike za ikoju vrstu saznanja", naveo je Pupovac.

On je pozvao Vladu Hrvatske da promeni pristup prema razvoju područja razorenih ratom jer, kako je naveo, mnoga od njih, posebno ona naseljena Srbima-povratnicima, još nose više znakova rata nego mira.

"Ulaganje u ta područja ili je prekinuto ili je znatno smanjeno, a time se uskraćuju elementarna prava zajamčena Ustavom, dodatno se slabi ionako devastirana demografska struktura tih područja i dugoročno potkopavaju ekonomski potencijali i sigurnost Hrvatske", naveo je Pupovac.

U saopštenju se navodi da Srpsko narodno vijeće i pred ovu, 19. godišnjicu "Oluje", izražava saosećanje sa svima - i s Hrvatima i sa Srbima, koji su tokom rata u Hrvatskoj izgubili svoje bližnje, ostali bez zdravlja, domova i svega što su godinama sticali, koji su proveli ili još provode godine i decenije u progonstvu.

Sutra se navršava 19 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do mnogih žrtava i progona više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: