Desetogdišnjica proširenja EU

U Briselu je svečanim izjavama najviših funkcionera Evropske unije obeležena desetogodišnjica najvećeg proširenja EU, kada je primljeno čak 10 novih članica.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

16:07

Default images

Predsednici Evropskog saveta Herman Van Rompej, Evropske komisije Žose Manuel Barozo, Evropskog parlamenta Martin Šulc i komesar za proširenje Štefan File su u odvojenim izjavama istakli značaj ovog događaja i naglasili da se proces proširenja EU mora nastaviti.

"Bilo nas je 15, a onda odjednom 25", rekao je Van Rompej u govoru u Pragu, evocirajući sećanja na 1. maj 2004, kada su u EU istovremeno primljene Češka, Slovačka, Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Mađarska, Slovenija, Malta i KIpar, a broj stanovnika Unije se uvećao za 73 miliona.

On je istakao da je "veliki prasak" bio veliki politički i ekonomski skok, jer je sa jedne strane usidrio bivše socijalističke republike u demokratsku Evropu, a sa druge doveo do dramatičnog širenja tržišta i prilika za investicije.

Barozo je u govoru, koji je emitovan iz Bratislave putem videa, ocenio da je proširenje učinilo EU "jačom, bogatijom i bezbednijom".

"Proširenje je od EU napravilo najveće jedinstveno tržište na svetu", ukazao je Barozo i dodao da je Evropa time ojačala i svoju političku poziciju na globalnoj sceni.

Predsednik EP Martin Šulc, koji je ujedno i kandidat za Barozovog naslednika na mestu predsednika Komisije, u saopštenju je istakao da je "veliki prasak" bio događaj od istorijskog značaja, jer je nakon okončanja hladnog rata poveo Evropu u pravcu ujedinjenja i pomirenja.

"Desetogodišnjica predstavlja snažno podsećanje na važnost jedinstva i saradnje u vreme kada mnogi populisti, demagozi i ksenofobi pokušavaju da podriju veru u zajednički evropski projekat", ukazao je Šulc.

File je novinarima u Briselu rekao da je proširenje "utkano u DNK Evropske unije" i podsetio na ogromne koristi koje je proces proširenja doneo članicama.

"Tokom poslednjih 10 godina, nemački izvoz se udvostručio, a izvoz Velike Britanije porastao za polovinu", ukazao je komesar, ističući da EU danas učestvuje u ukupnoj svetskoj trgovini sa oko 35 odsto, iako čini samo oko sedam odsto svetske populacije.

File je naglasio da je važno da se sa procesom proširenja nastavi, jer želja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata da uđu u evropsku porodicu dokaz da EU još ima privlačnu snagu i da je vitalna.

"Šest ili sedam država sada kuca na naša vrata, i mi moramo da im odgovorimo", rekao je File i upozorio da će, ako odgovora ne bude, to biti dokaz da sa EU nešto duboko nije u redu.

Komesar je odbacio spekulacije da će mesto komesara za proširenje biti ukinuto u sledećem sastavu Evropske komisije.

"Uveren sam da će sledeći komesar za proširenje imati veoma uspešan mandat", rekao je on.

Slavljeničke govore tokom obeležavanja "velikog praska" upotpunjuju statistički podaci koji pokazuju da su sve novopridošle članice, izuzev Slovenije, tokom poslednjih 10 godina povećale svoj bruto društveni proizvod.

Litvanija je BDP povećala za čitavih 20 odsto, Slovačka za 19, Letonija za 17, Poljska za 16, Estonija za 13, Malta za 6, Mađarska za 4, Češka za 3, a Kipar za 1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: