"Ko je iz države pomogao Šariću?"

Neko iz države je omogućio Darku Šariću da opere novac, privatizuje preduzeća i stekne vredne nekretnine, i postavlja se pitanje ko, kaže ministar Selaković.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

22:03

Default images

Narko bos Darko Šarić, koji je četiri godine bio u bekstvu, uhapšen je jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore. Tim povodom, gosti specijalnog programa TV B92 bili su ministar pravde Nikola Selaković i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Ministar Selaković objasnio je da se, od kada je Darko Šarić lociran, opsežno pripremala akcija njegovog hapšenja. Selaković objašnjava da se Šarić, u trenutku kada je lociran, nije nalazio na jednoj lokaciji, već da se kretao između četiri države Latinske Amerike. O hapšenju se razmišljalo kada je uhvaćena pravilnost u kretanju optuženog.

Šarić je, međutim, preko advokata predložio svoju predaju. Njegov branilac obratio se dopisom Ministarstvu pravde, o čemu je, kako kaže ministar Selaković, napravljena i službena beleška.

Šarić jeste postavio dva uslova za svoju predaju, ali se ona ne odnose na proces koji se vodi protiv njega, pa se zato može reći da je reč o bezuslovnoj predaji.
“Kada neko uslovljava, uglavnom se ti uslovi tiču procesnih beneficija, u ovom slučaju mi nemamo nikakav uslov od Darka Šarića da dobije bilo kakve povlastice. Jedina dva uslova bila su da u Srbiju dođe preko Crne Gore, i da mu se u međunarodnoj zoni podgoričkog aerodroma omogući susret sa braniocem i porodicom”, objasnio je ministar Selaković.

Ministar Selaković je rekao i da bi možda bio iznenađen predajom Šarića da nije bio upoznat sa radom radne grupe zadužene za lociranje i hapšenje odbeglog narko bosa. No, budući da je, kako kaže, i sam video koliko je rada, truda i energije uloženo, uopšte nije iznenađen ishodom akcije.

Tužilac Radisavljević je ocenio da je definitno reč o hapšenju, a ne predaji Šariča.

“Za mene je vest da se Darko Šarić nalazi u pritvorskoj jednici Specijalnog suda, povodom optužnica koje je protiv njega podnelo Tužilaštvo. To je ono što mene kao tužioca danas raduje i veseli”, rekao je Radisavljević i dodao da nije iznenađen predajom Šarića i da se moglo pretpostaviti da ćemo imati ovakav epilog.

Tužilac je podsetio da se u u ovom trenutku se 15 osoba optuženih za šverc kokaina nalazi u bekstvu, kao i tri osobe optužene za pranje novca, i da se zato ne izlazi u javnost sa podacima gde se Darko Šarić krio svih ovih godina.

Radisavljević, međutim, poručuje da će se sa Šarićem sigurno razgovarati o tome kako je on nestao iz Srbije, gde se krio, ko mu je pomagao i da li je imao logističku podršku.

“Trudićemo se da saznamo sve detalje koji se odnose na finansiranje, mrežu koja je podržavala skrivanje, i sve ostalo što može dovesti do toga da pokrenemo i krivične postupke protiv onih koji su ga skrivali, jer i to je krivično delo”, rekao je on.

Ministar Selaković rekao je da je američka DEA bila jedan od ključnih partnera u akciji lociranja i hapšenja Darka Šarića, ali da je bilo saradnje i sa službama drugih zemalja sveta i regiona.

“Tu su prednjačile službe iz onih zemalja gde se vode procesi protiv grupe Darka Šarića. Konačno akciju smo izveli zajedno naši organi sa organima Crne Gore”, rekao je Selaković i odbacio spekulacije da je MUP Srbije izostavljen iz cele akcije, jer je upravo MUP radio na ovom slučaju u prethodne četiri godine, a BIA je dala “konačan pečat”.

Na pitanje da li veruje MUP-u Srbije, Selaković je upitao kako bi on mogao da bude ministar ako ne veruje jednom tako značajnom državnom organu.

Tužilac Radisavljević podsetio je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal do danas podiglo 13 optužnica protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe Darka Šarića – šest optužnica podignuto je za šverc kokaina, sedam za pranje novca. On je objasnio da su sve optužnice za krijumčarenje kokaina objedinjene u jednom, a sve optužnice za pranje novca u drugom postupku, tako da se protiv Šarića i njegove kriminalne grupe vode dva paralelna postupka.

Tužilac je objasnio da do sada nije okončan nijedan postupak protiv Šarićeve kriminalne grupe, tako da ne može da dođe do ponavljanja postupka, ali moglo bi da dođe do ponavljanja iznošenja pojedinih dokaza ukoliko Šarić to zatraži.

Ministar Selaković ocenio je da Darko Šarić nesumnjivo poseduje neke ključne informacije koje bi mogle da budu otkrivene nakon njegovog hapšenja.

“Organizavani kriminal jeste kriminal koji podrazumeva spregu organizovane kriminalne grupe i nekih delova države. Ono što je u ovom procesu izuzezno značajno jeste da je ogromna količina novca oprana u Republici Srbiji, a to je činjeno i u Crnoj Gori. Neko je to pranje novca u Srbiji omogućio i postavlja se pitanje ko? Nemoguće je da neko saspe toliko količinu novca, a da niko ne pita - odakle ti taj novac. Ovo je proces koji će očigledno mnoge stvari otvoriti i mnoge stvari zatvoriti”, očekuje Selaković.

Ministar je ocenio da je očigledno da je postojala neka sprega Šarićevog klana i nekih delova države. On podseća da je od osumnjičenih pripadnika Šarićeve grupe oduzeto dosta nekretnina, ali i zemljišnih parcela “u selima za koja niko nije čuo”, a da se potom saznalo da na tim parcelama treba da se gradi neki auto-put ili drugi značajni infrastrukturni projekti, od kojih bi vlasnici zemljišta stekli imovinsku korist kroz eksproprijiaciju. Selaković je ocenio da je to moglo da se uradi samo uz pomoć nekog iz države.

Selaković je rekao da je činjenica da je kupljen veliki broj preduzeća i da je veliki deo njih propao. “Ono što nas zanima da li je neko pomogao. I ako jeste, ko je to”, rekao je ministar.

“Na jedan deo političke priče stavljena je tačka. Odlična saradnja Srbije i CG dala je rezultat. U jednom vremnskom periodu pričalo se da Crna Gora ima ulogu u Šarićevom skrivanju. I mislim da je sada na taj deo priče stavljena tačka”, rekao je Selaković i dodao da ćemo odgovore na ostala pitanja dobiri u onom trenutku kada Šarić odluči da li će da govori o tome.

Osvrćući se na saslušanje bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, Branka Lazarevića i spekulacije o eventualnoj povezanosti premijera i ministra policije sa Šarićevom kriminalnom grupom, Selaković je rekao da je sve to na nivou pretpostavke, i da odgovore na ta pitanja može da iznese samo uhapšeni Šarić.

“To jedino može da iznese sam okrivljeni Darko Šarić, i niko više. Mi možemo samo da pretpostavljamo. I sami ste dobro rekli da je u pitanju period predizborne kampanje, i tada mediji mogu da spinuju razne teme. Ako smo rekli da se prve policijske aktivnosti dešavaju nekih 13, 14 godina unazad, i vi sada ciljate jednu političku partiju i jednog lidera - pa imate jedan znatno duži period pre toga, kada su neke druge partije obaljvale vlast i ništa se ne pominje”, podsetio je Selaković.

“Dakle, nije se to ovde dogodilo preko noći, nije neko doneo 20 ili 30 miliona evra i kupio sve što je kupio. Sami ste rekli da je simptomatično sticanje državljanstva 2005. godine. Ja sam uveren da ćemo odgovore na ta pitanja u toku postupka da dobijemo”, rekao je on.

Tužilac Radisavljević rekao je da ne možemo da govorimo o bilo kakvom, pa ni političkom pritisku, kada je reč o vođenju ovog postupka.

“Imam utisak da ponekad i mediji i javnost to ne prihvataju sa pravim razumevanjem. Od koga bi dolazio taj pritisak – od sadašnje, bivše, prethodne vlasti? Zašto ne govorimo o nekim drugim pritiscima? Zašto ne govorimo o pretnjama ljudima koji vode ovaj postupak. Političkih pritisaka nema i ne osećam se bezbednosno ugroženim, jer da je tako tražio bih zaštitu”, rekao je Radisavljević, navodeći da je bilo pretnji zameniku tužioca koji je radio na ovom predmetu, i da su o njima obavešteni i BIA i MUP.

Selaković i Radosavljević nisu hteli da potvrde spekulacije pojedinih medija da je Šarić uhapšen u Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: