Sva imena rekonstruisane vlade

Nakon što je premijer Ivica Dačić saopštio ko će biti kanditat za ministra prosvete, definitivno su poznata sva imena koja će činiti rekonstruisanu vladu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

14:34

Default images

U javnosti se do sada dosta spekulisalo o imenima, međutim, "ministarska" priča je konačno zaokružena i kandidati su poznati.

Socijalistička partija Srbije izašla je danas sa imenima kandidata za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije, kao i za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tako je visokom funkconeru SPS-a Branku Ružiću namenjeno mesto ministra bez portfelja, zaduženog za evrointegracije.

Kandidat za mistra saobraćaja je Aleksandar Antić, koji je i predsednik Skupštine Beograda, a juče je objavljeno da će kandidat SPS za ministra kulture biti Ivan Tasovac.

Vanja Udovičić je prihvatio kandidaturu za minstra sporta i to kao nestranački, zajednički kandidat SNS i SPS.

Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić potvrdio je da će kandidat za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti doktor Tomislav Jovanović. U međuvremenu, u skupštinu Srbiju stigla su imena kandidata za nove ministre među kojima je i imedirektora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina koji je predložen na mesto ministra bez portfelja.

Inače, ministri bez portfelja nisu definisani Zakonom o ministarstvima, međutim, njih može da postavi premijer Srbije, što objašnjava kandidature Ružića i Vulina.

Imena koja SNS predlaže za nove ministre već ranije su bila poznata, dok su SPS razmišljali o svojim kandidatima, pa je upravo zbog zgusnutog rasporeda oko rekonstrukcije vlade i razgovora s potencijalnim kandidatima, lider SPS i premijer Srbije Ivica Dačić otkazao je put u Njujork, gde se danas održava sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu.

Predsedništvo Srpske napredne stranke potvrdilo je u utorak Vučićeve predloge da kandidati za ministra poljoprivrede i privrede budu Dragan Glamočić i Saša Radulović. Još ranije, SNS je za ministra ekonomije predložio Lazara Krtstića, dok je doskorašnji direktor bezbednosno- informativne agencije (BIA) Nebojša Rodić kandidat SNS za ministra odbrane. Za ministra državne uprave predložen je Igor Mirović. Istovremeno, u Skupštini su jutros usvojene izmene Zakona o ministarstvima, koje su zakonski preduslov za imenovanja novih ministara. Takođe, u Skupštinu su u međuvremenu stigle i ostavke devet članova Vlade koji više neće biti ministri.

Ostavke je podnelo troje članova Ujedinjenih regiona Srbije, koji više neće biti deo vladajuće koalicije - ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović i potredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Parlamentu su dostavljene i ostavke dva ministra iz redova Socijalističke partije Srbije - ministra saobraćaja Milutina Mrkonjić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića.

Ostavke su dostavali i ministri izabrani na predlog Srpske napredne stranke - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežvević, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ministarka omladine sporta Alisa Marić i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Prema informacijama iz parlamenta, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović će sednicu sutra, najverovatnije, zakazati za 15 sati, a prvi će se parlamentarcima obratiti premijer Ivica Dačić sa svojim ekspozeom.

Očekuje se da će glasanje o novim ministrima biti u subotu.

Nova imena rekonstruisane Vlade

  • Branko Ružić, ministar bez portfelja za evrointegracije
  • Aleksandar Antić, saobraćaj
  • Vanja Udovičić, sport
  • Ivan Tasovac, kultura
  • Tomislav Jovanović, prosveta
  • Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju
  • Dragan Glamočić, poljoprivreda
  • Saša Radulović, privreda
  • Lazar Krstić, finansije
  • Nebojša Rodić, odbrana
  • Igor Mirović, državna uprava

Biografije danas saopštenih ministara

Vaterpolo kapicu i kupaće gaće odelom i ministarskom foteljom menja diplomac Fakulteta organizacionih nauka Vanja Udovičić.

Tridesetogodišnji vaterpolista ima dve olimpijske bronze, dva zlata sa svetskih i tri sa evropskih prvenstava. Igrao je u beogradskom Partizanu, Jadranu iz Herceg Novog, italijanskom Pro Reku i hrvatskoj Mladosti da bi karijeru završio u kragujevačkom Radničkom.

Odmah nakon prihvatanja ministarske funkcije za B92 je rekao da već ima neke ideje koje bi želeo da sprovede.

Aleksandar Antić - do sada je rame uz rame sa premijerom obilazio građevince na beogradskim gradilištima kao predsednik Skupštine Grada, a sada će na put po Srbiji kao ministar saobraćaja.

Antić je rođen pre 44 godine u Beogradu, završio višu poljoprivrednu školu i diplomirao ekonomiju. Kao član socijalista bio je odbornik na Zvezdari, u Skupštini grada i dvaput predsednik gradske skupštine. Predsedava i skupštinom Jat Tehnike.

Branko Ružić biće ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije.

37-godišnji Branko Ružić sa EU se do sada između ostalog sretao kroz skupštinski odbor za evrointegracije. Međunarodni odnosi mu nisu strani jer je rođen u Australiji gde mu je otac bio u diplomatskoj službi, a to je i diplomirao na Fakultetu političkih nauka gde je bio student prodekan za vreme studentskih protesta 96. godine. U SPSu je počeo kao predsednik Mladih socijalista i stigao do šefa poslaničke grupe. Član je i upravnog odbora FK Partizan.

Ministar prosvete je profesor Medicinskog fakulteta Tomislav Jovanović.

Prvi prosvetar Srbije postaće 62-godišnji Tomislav Jovanović. Dugogodišnji član SPSa svoju naučničku karijeru vezao je za Medicinski fakultet u Beogradu gde je i redovni profesor fiziologije.U karijeri je bio i upravnik Instituta za medicinsku fiziologiju i prorektor Univerziteta u Prištini kada se on već nije nalazio u tom gradu.

Ivan Tasovac vodiće ministarstvo kulture i informisanja.

Kulturom će takođe dirigovati nestranačka ličnost. Ivan Tasovac 12 ipo godina na čelu je Beogradske filharmonije. Pijanista iz porodice okrenute muzici, diplomirao je u Moskvi. Dobitnik je nagrade Najevropljanin 2009. godine, u izboru nedeljnika Vreme bio je ličnost 2011. godine. Bio je i predsednik Saveta za promociju Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: