Dok Srbija čeka, EU sve pripremila

Nakon dvodnevne posete Evropskog komesara Štefana Filea Beogradu utisak je da je EU mnogo više uradila za predstojeće pregovore o članstvu nego sama Srbija.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.07.2013.

15:27

Default images

Državni vrh Srbije ponavlja da hitno treba odrediti pregovarača za pretpristupne pregovore sa EU, a dok se to čeka Brisel radi punom parom.

Nacrt pregovaračkog okvira za pregovore sa Srbijom o članstvu u EU biće u utorak predstavljen članicama Unije, rekli su izvori u Evropskoj komisiji.

Kako su rekli evropski izvori, nacrt pregovaračkog okvira biće predstavljen na sastanku na nivou ambasadora u Briselu, a članice će zatim razmotriti predlog tog okvira sa metodologijom i principima pregovaranja. Kako su naveli, "ozbiljna rasprava se očekuje u septembru" i trajaće bar mesec dana.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je juče u Beogradu da će sledeće sedmice članicama Evropske unije izneti nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom.
Beta
Pregovarački okvir je juče razmotren i na Kolegijumu komesara Evropske komisije, rekli su evropski izvori.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će međuvladina konferencija, na kojoj će biti predstavljen pregovarački okvir, moći da se održi do kraja godine i dodaju da Srbija, takođe, treba da predstavi svoju opštu pregovaračku poziciju. Izvori u Evropskoj komisiji su ocenili da je vreme da se imenuje glavni pregovarač i formiraju pregovarački timovi, a to je, kako su naveli, kao prvi korak navedeno i u listi koraka koji se očekuju od Srbije u pripremi za pregovore.

Ta lista uručena je srpskim vlastima
, a predviđa, između ostalog, i jačanje misije Srbije u Briselu, pripremu za analitički pregled zakonodavstva Srbije, težište na poglavljima 23 i 24 i pripremu za otvaranje pregovora posle analitičkog pregleda.

Za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, osnovna prava, slobode i bezbednost, "ključno merilo" biće predstavljanje višegodišnjeg akcionog plana, a to su i jedina poglavlja koja imaju "prelazna merila", jer nose "najveći potencijal za promene".

U okviru poglavlja 35 o ostalim pitanjima, koje će se među prvim otvarati, a među poslednjim zatvarati, pratiće se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno sporazuma o tome.

Taj pristup je odabran da se ne bi po različitim poglavljima tragalo za tim šta je urađeno u određenim oblastima u odnosima Beograda i Prištine, rekli su izvori u Evropskoj komisiji.

Ostaje da se najkasnije do januara, nakon razgovora sa članicama, utvrdi okvir za poglavlje 35, odnosno šta će tačno biti u njemu, s obzirom na to da to poglavlje ne sadrži pravnu tekovinu kao poglavlja 23 i 24 u kojima se može odmah prisupiti analitičkom pregledu.

Izvori u Evropskoj komisiji su podsetili da se poglavlje 35 inače obično koristi u završnoj fazi pregovora.

U Komisiji ne iskljčuju mogućnost da, osim odnosa sa Kosovom, to poglavlje sadrži i druga pitanja, dok će se pitanje Kosova pojavljivati i, na primer, u oblastima statistike i informacionih tehnologija kada je reč o statističkim regionima ili internet domenima.

U pregovorima sa EU mogu se i u fazi analitičkog pregleda otvoriti i zatvoriti lakša poglavlja, a u procesu pregovora može se istovremeno otvarati više poglavlja.

Od Srbije se očekuje i da u načelu kaže da li će u nekim oblastima tražiti odlaganje usklađivanja sa zakonodavstvom EU, rekli su izvori u Evropskoj komisiji i naglasili da nema trajnih izuzeća.

Ti izvori su podsetili i da i EU može da traži odlaganje, poput prelaznog perioda za otvaranje tržišta radne snage za radnike iz nove članice.

File iznenađen Beogradom

Beta
U Evropskoj komisiji kažu i da su prilikom posete Beogradu komesar File i njegov tim bili pomalo iznenađeni činjenicom da je znatan deo srpskih političara tokom posete bio preokupiran značenjem formulacije da su pregovori sa Srbijom otvoreni i pitanjem koji će biti konkretan datum održavanja prve međuvladine konferencije, umesto pitanjima od značaja za predstojeći skrining o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja.

File je danas završio dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje je državnom rukovodstvu Srbije preneo poruke ohrabrenja na evropskom putu, ali i konkretne vremenske rokove za stavke pregovaračkog procesa.

File je treći visoki zvaničnik EU koji je posle odluke Brisela o otvaranju pristupnh pregovora posetio Beograd. Pre njega su to učinili predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: