Mesić: Optužnica protiv Bobetka ne ruši hrvatsku državu

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2002.

08:46

Default images

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio je naciji, u obraćanju putem državne televizije, da "slučaj Bobetko" nije i ne može postati "slučaj Hrvatske". On je zatražio punu saradnju s Haškim sudom, jer će u suprotnom "Hrvatska samu sebe dovesti u potpunu izolaciju od ostatka sveta". Kako prenosi dopisnik B92 Nada Starijaš, Mesić je rekao da "optužnica protiv Bobetka ne ruši hrvatsku državu, ne dovodi u pitanje legitimnost Domovinskog rata, kako to tvrde agresivne desne snage koje su poražene na izborima 2000. i koje sada nastoje da radikalizuju političku scenu i Hrvatsku odvedu u opasnom pravcu". Mesić je podsetio da je Bobetko optužen po komandnoj odgovornosti za konkretne zločine koji su se dogodili i za koje neko treba da odgovara kako bi krivica bila individualizovana. Mesić je, ipak, optužnici protiv Bobetka zamerio što u njoj piše da su hrvatske snage ratovale protiv hrvatskih Srba. Po njemu, to je bio sukob "samo s delom pobunjenih hrvatskih Srba, koje je pobunio i kontrolisao Milošević", a na čijem će procesu u Hagu i uskoro svedočiti.

Neke opozicione parlamentarne stranke već su najavile da će tražiti Mesićev opoziv u Saboru zato što su njegove izjave opasne za hrvatsku državu. Oštre reakcije očekuju se i iz Vlade, koja je potpuno odbacila optužbu protiv Bobetka, za koju Mesić kaže da je treba bezuslovno prihvatiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: