Srbija: Sumnjivo 28 uzoraka mleka

Od 300 obrađenih uzoraka mleka, 272 uzorka su pokazala potpunu bezbednost, dok je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoksina.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

19:16

Default images

Kako se navodi u saopštenju, na 28 uzoraka se rade precizniji testovi i detekcija mikotoksina M1, jer sumnjivost tih uzoraka ne mora nužno da se odnosi na prisustvo tog aflatoksina koji je kancerogen, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je istaklo da će objaviti o kom mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti zakonom predviđene mere ukoliko dalje analize pokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima.

Podsetimo, posle povlačenja mleka "Dukat" sa hrvatskog tržišta zbog prisustva kancerogenog aflatoksina, urađena je vanredna inspekcijska kontrola mleka u Srbiji. Katanić je najavio i da će Srbija ove godine morati da odluči da li će dozvoliti proizvodnju genetski modifikovane hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: