Josipović: Ne vidimo isto istoriju

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

10:46

Default images

Josipović je rekao za današnji Večernji list ali da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

"Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanju svake žrtve", rekao je Josipović povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Uveren sam da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve", poručio je Josipović upitan hoće li Hrvatska "ikada dočekati pravo izvinjenje iz Srbije zbog agresorske politike i osvajačkog rata".

On je rekao da za neke gestove društvo treba da sazre u demokratskom i svakom drugom smislu. On je podsetio da se Crna Gora izvinila Hrvatskoj, a da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić osudio politiku Slobodana Miloševića što je u to vreme bio važan gest i doprinos pomirenju.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti.

Ocenio je da je haška optužba protiv generala Gotovine i Markača bila rezultat "nevoljnosti da se u Hrvatskoj na vreme reaguje na zločine kojih je bilo".

Na konstataciju da Hrvatska u Hagu zapravo nema nikog ko je osuđen, Josipović je rekao da je to važno za karakterizaciju Domovinskog rata, ali i dodao da to ne umanjuje obavezu Hrvatske da prepozna i kazni zločine.

Josipović je ponovio da to znači da Hrvatska treba da prepozna sve žrtve i da mora da nastavi s pozitivnim procesima pomirenja u Hrvatskoj i u regionu.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio je sinoć Gotovinu i Markača, poručivši da su dvojica generala "nosili teret tuđeg zločina".

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u Oluji. Stigli su oko 16h u Zagreb.

Ovom odlukom iznenađena je javnost u Srbiji, ali i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

258 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: