Kacin: Dačić i Vučić impresionirali

Evropski parlamentarci koji su danas razgovarali s premijerom Dačićem i ministrom Vučićem impresionirani su njihovom pripremljenošću za pregovore, kaže Kacin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

22:15

Default images

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kačin izjavio je večeras da su članovi delegacije EP koji su u Beogradu razgovarali s premijerom Ivicom Dačićem i prvim potrepredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem impresionirani njihovom posvećenošću i pripremljenošću za pregovore o Kosovu i nastavak evropskih integracija.

Kacin je Tanjugu rekao da EU smatra da ova vlada ima kapaciteta da napravi proboj u dijalogu s Prištinom i dobije datum za početak pregovora, jer su, kako je ocenio, dve najveće partije u vladi usmerene na budućnost.

Izvestilac EP za Srbiju je objasnio da su evropski parlamentarci, uoči sutrašnje posete državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, s premijerom i potpredsednikom vlade razgovarali o izazovima i prioritetima Srbije.

"Iskreno rečeno, moram da istaknem da su obojica, kako premijer tako i prvi potpredsednik, nastupili veoma elokventno, profesionalno i posvećeno. Moje kolege bile su impresionirane njihovom posvećenošću i prirpemljenošću za sutrašni razgovor", rekao je Kacin.

Prema njegovim rečima, impresionira to što 35 godina nije bilo pravog dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou, a ova vlada ga je započela.

"Možda za neke susret Dačića i (kosovskog premijera Hašima) Tačija u Briselu nije toliko značajan, ali za mene, kao nekoga iz bivše SFRJ, to je prava poruka u pravo vreme", kazao je izvestilac EP za Srbiju.

Kako je pojasnio, ne radi se tu samo o jednokratnom susretu, već o volji da se u dijalogu postignu rezultati i da se "više razmišlja o budućnosti i generacijama koje treba da žive u budućnosti"

Kacin je, uoči isteka prvih stotinu dana rada vlade, rekao i da EU smatra da vlada ima kapaciteta da reši najvažnija pitanja.

"Mislim da je vlada dobro iskoristila ovih sto dana za uhodavanje. Svakako ima trzavica što se vidi u medijima, ali nije najvažnije ko koga hapsi. Znatno je važnije da je ona posvećena proboju u dijalogu, dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU i da razume da niko umesto nje ne može to da uradi", naveo je Kacin.

Parlamentarci sa Dačićem i Vučićem nisu razgovarali o prošlosti, već o budućnosti i o tome kako da se obezbedi ekonomski razvoj, rekao je Kacin i dodao je eventualni "istorijski dogovor o Kosovu" jedan od načina za to.

"Eventulani istorijski dogovor Beograda i Prištine će ceo region učiniti izuzetno zanimljivim trržištem za strana ulaganja... Za to je potrebna stabilnost i posvećenost evropskim integracijama, a Srbija će za uzvrat vratiti sebi ulogu koju je imala, ali je pogrešnim strategijama izgubila", poručio je Kacin.

Delegacija Odbora za evropske integracije EP i članovi Odbora za bezbednost, kako je dodao Kacin, borave u Beogradu povodom situacije vezane za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a sutra će produžiti na Kosovo, gde će razgovarati s predstavncima privremenih institucija u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: