Izrečene presude za "Bijeljinu"

Trojica pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske RS osuđeni su na ukupno 40 godina zbog ubistava, pljačke i višestrukog silovanja u Bijeljini 14. juna 1992.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

11:26

Default images

Tužilaštvo je zadovoljno presudom, ali najavljuje žalbu.

Slučaj koji je potresao svet - u Bijeljini 1992. godine dobio je epilog na sudu, a trojica pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republike Srpske proglašeni su krivim za počinjene ratne zločine. Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora.

Optužnica ih je teretila da su 14. juna 1992. ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila. Optuženi Dragan Jović zatim je, prema optužnici, ubio civila pucajući mu u usta, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad."

Tužilaštvo će uložiti žalbu, s obzirom na to da je za sve optužene tražilo veće kazne, i to za Jovića 20, Đurđevića 15, a za Ristića manje od 15 godina."

"Relativno smo zadovoljni ovom presudom, na ono što nije po našem mišljenju adekvatno žalićemo se u drugostepenom postupku. Suština je da je ovaj predmet veoma upečatljiv, u njemu se desilo gotovo sve što se moglo desiti kroz prizmu ratnih zločina - bilo je ubistava, bilo je silovanja i pljački invalida. Mislim da ne može ništa gore da se desi", kazao je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Osuđenima je produžen pritvor, a oni takođe imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Rok za žalbu na prvostepenu presudu je 15 dana od pisanog otpravka suda. Inače, predmet Bijeljina BIH je ustupila Srbiji po osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak prethodno je vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: