Đelić: Sve posledice glasanja u UN

Vicepremijer Božidar Đelić za "Večernje novosti" rekao da se razmatraju svi mogući ishodi i posledice glasanja u Skupštini UN, ali se nada većinskoj podršci.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

00:05

Default images

Potpredsednik Vlade za evropske integracije ocenio je da je rezolucija o Kosovu formulisana tako da bude podsticaj za razgovore kojima bi se konačno našlo rešenje.

"Svesni smo da i posle debate u UN, nezavisno od rezultata, nijedan bitan činilac neće preko noći promeniti stav o Kosovu. Ali, rezolucija treba da bude podsticaj", kazao je Đelić za "Novosti".

"Unutar EU ne postoji konsenzus o Kosovu, pa nas samim tim ni Brisel ne moze staviti pred alternativu: ili Kosovo - ili EU", rekao je Đelić, kao i da je "svima jasno da je potrebno rešiti kosovsko pitanje kako bi ceo region nesmetano ušao u Evropu".

Đelić je naveo da smatra da će se neophodnost kompromisa Beograda i Prištine sve više nametati kao rešenje i u Briselu, i u Vašingtonu.

Đelić je rekao da je Srbija voljna da radi sa svim partnerima, naročito sa EU, kako bi rezolucija dobila što veću podršku.

Prema njegovim rečima, danas započeta poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea regionu možda neće biti presudna za rasplet u Generalnoj skupstini UN, ali će biti od velikog značaja za Srbiju: u pogledu Kosova, evropske integracije i ekonomskih odnosa.

Upitan da li bi, kada bi Srbija pristala da povuče rezoluciju, to ubrzalo evropske integracije, Đelić je rekao da se ta opcija ne razmatra.

"Ne postoji čarobni štapić koji bi nam u ovom trenutku širom otvorio evropska vrata jer nije samo rešavanje kosovskog problema prepreka na tom putu", ocenio je Đelić i odbacio mogućnost da Srbija dođe u situaciju da "ostane i bez Evrope, i bez Kosova".

Srbija bi, prema njegovim rečima, sledeći korak ka EU mogla da ostvari u decembru, kada bi bilo najrealnije da se pitanje njene kandidature za prijem nađe na dnevnom redu.

Đelić je odbacio spekulacije da u Vladi ima sukoba koalicionih partnera oko politike o Kosovu i ukazao da je Vlada složna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: