Babić i dalje ne priča o ostavci

Miodrag Babić, sada već bivši predsednik koncerna "Hemofarm" i dalje ne želi da opširnije objasni razloge za povlačenje sa te funkcije.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

12:22

Default images

Osim šturog odgovora da želi da se posveti porodici, Babić je naveo i da je otputovao u inostranstvo.

Kako Novosti prenose, najuspešnijoj domaćoj fabrici lekova sprema se reorganizacija koja bi mogla da delu radnika donese otkaze.

„Hoću sada da se posvetim svojoj porodici i unuku, da im posvetim pažnju koju zaslužuju. Oni su godinama bili “žrtve” mog angažmana u “Hemofarmu”. Imaću više vremena i za fondaciju, kojoj ću na raspolaganje staviti svoje vreme i znanje“, kaže Babić.

Dan pošto je obelodanio odluku da se povlači sa svih funkcija u kompaniji, jedan od najuspešnijih srpskih menadžera otputovao je na godišnji odmor u inostranstvo.

Strepnja se, međutim, uvukla među više od 3.000 radnika “Hemofarma”. Dok izlaze iz fabrike, u subotu su im bile pognute glave. U najuspešnijoj domaćoj fabrici lekova sprema se reorganizacija koja bi mogla da im donese - otkaze.

Bez Babića, kažu, više nemaju zaštitnika, na koga su se oslanjali gotovo tri decenije. On, međutim, uverava da je preduzeo sve kako bi njihova radna mesta bila sačuvana.

„Poslednjih godina radio sam sa saradnicima na tome da ojačam proizvodne mogućnosti, a dobili smo i evropski sertifikat “GMP”“,kaže Babić. –

„Tako ćemo preuzeti proizvodnju “Štada”, koji sada prave lekove na drugom mestu, jer imamo jeftinu i obrazovanu radnu snagu. To je zalog za očuvanje radnih mesta. Uspeli smo da našim pogonima obezbedimo evropske sertifikate, tako da mogu da zarade i za sebe i za druge. Već se zna da će se proizvoditi lekovi za nemački “Frezenijus” i “Lek” iz Ljubljane. Biće zatvoreni samo pogoni koji nisu dobili “GMP”“, rekao je on.

Vest o njegovom povlačenju, ipak, nije bila velika novost u Vršcu.

„Najavljivao je i ranije da će se povući iz “Hemofarma”, a naročito pošto je “Štada” kupila kompaniju“, priča predsednik opštine Vršac Čedomir Živković.

„Smatra da ima pravo da posle 30 godina ne radi toliko operativne poslove. Ceo njegov angažman zahtevao je veliku žrtvu, odricanje i trud. Pored redovnih obaveza, svoje slobodno vreme, kroz fondaciju, troši na Vršac, kako bi se razvio u moderan grad. Niko ga na to ne tera, ali to je njegova želja“, objašnjava Živković.

Mišljenje o Miodragu Babiću u Vršcu je - podeljeno. Jedni ga podržavaju zato što od južnobanatske varoši pravi moderan grad, dok mu drugi neprestano traže mane.

Prebacuju mu da je blizak sa svakim režimom, i da uvek podržava vlast.

Njegove ostvarene zamisli, međutim, vide se u celom Vršcu. Pričaju meštani da ne sedi skrštenih ruku, već da za svoje ideje nalazi novac.

Na njegovu inicijativu izgrađeni su sportski centar “Milenijum” (najmodernija sportska dvorana do 5.000 sedišta u Evropi), hotel sa pet zvezdica “Vila Breg”, celo naselje koje su Vrščani prozvali - Hemograd... Njegova ideja je da se izgradi obilaznica, tehnološki park, ispitaju potencijali termalnih voda...

„Na njegovu inicijativu napravljen je i moderan trg u centru grada“, priča akademski slikar Tomislav Suhecki.

„U protekle tri godine, fondacija je pomogla da se u sva 22 sela opštine obnove domovi kulure, sportski tereni. Potpuno je posvećen svojim idejama. Kad se vrati s puta u dva ujutru, prvo obiđe vršačka gradilišta. Da se uveri kako Vršac raste. Napravio je od njega grad ostvarene nade“, kaže ovaj slikar.

Fondacija stipendira decu radnika

Fondacija “Hemofarm” obnovila je Vidikovac, portu pravoslavne crkve Sv. oca Nikolaja, porodilište i dečje odeljenje u Opštoj bolnici, i izdvojila novac za renoviranje simbola grada - Vršačke kule. Donirala je opštini dečji vrtić za 300 mališana, a pre 18 godina osnovala košarkaški klub Hemofarm.

Cela imovina fondacije, koja sada iznosi više od 25 miliona evra, zaveštana je Vršcu, u slučaju da kompanija “Hemofarm” bude zatvorena.

„Fondaciju smo osnovali 1993. godine, u najgore doba“, priča Babić.

„Preko nje smo, ipak, uspeli da pomognemo mnogima. Sada hoću da joj posvetim svoje vreme i znanje. Stipendiramo svu decu radnika koja upišu drugu godinu studija“, dodaje bivši direktor.

Glavni sponzor fondacije i dalje je “Hemofarm”, a ugovor je napravljen još pre nego što je “Štada” postala vlasnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: