Rast izvoza pesticida iz Srbije

Uprkos krizi domaća industrija pesticida je zahvaljujući rastu izvoza podigla prodaju ove godine za više desetina procenata.

Izvor: B92

Subota, 05.06.2010.

17:42

Default images

Pesticidima iz Srbije prska se oko 20 odsto površina u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori.

Do kraja godine više naših pesticida će imati i dozvolu za upotrebu u zemljama Evropske unije.

U makedonskim vinogradima, na kojima se uzgajaju sorte iz Francuske, koriste se pesticidi koji dolaze iz Srbije. Od oko 33 000 hektara vinograda u Makedoniji, 20 odsto se prska herbicidima formulisanim kod nas, a u nekim drugim delovima poljoprivredne proizvodnje, naročito u povrtarstvu, srpski preparati imaju preko 50 odsto tržišta.

Naši zaštitari redovno obilaze proizvođače u Makedoniji kako bi im dali odgovarajuće savete, ali i dobili povratne informacije o delovanju preparata.

“Počev od 2004. kada smo postali više prisutni u Republici Makedoniji, ovde smo čak i u boljem kontaktu nego sa proizvođačima u Srbiji pošto su ovde veći i uvek poslušaju savet koji im da kuća za proizvodnju pesticida”, objašnjava inženjer zaštite bilja Srđan Arsić.

“Galenika fitofarmacija” jedan je od retkih predstavnika hemijske industrije koji je uspeo van granica Srbije.

Trenutno se trećina svih proizvedenih preparata izvozi, međutim, plan je da sledećih godina, zahvaljujući registracijama u Evropskoj uniji koje su u toku, domaća industrija nastupi na tržištu Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Procenjuje se da je tržište ovih zemalja zbog visokih cena preparata i velikih površina koje se obrađuju, vredno oko 900 miliona evra – 10 puta više nego domaće.

Procena tržišnih eksperata je da bi čak polovina preparata koji se proizvedu kod nas mogli da se izvezu zbog konkurentne cene.

“Trenutno izvozimo samo na tržišta zemalja bivše Jugoslavije, međutim, u toku je registracija u EU. To radimo da bismo učvrstili poziciju na domaćem ali i da bi smo povećali izvozni potencijal na regionalnom tržištu, uključujući i zemlje EU”, kaže direktor razvoja “Galenika fitofarmacije” Dragan Sekulić.

Kada se herbicidi jednom registruju u EU moći će da se prodaju u bilo kojoj od članica. Međutim, realno je očekivati da ćemo zbog tržišnog pritiska moći da izvozimo samo u okolne zemlje čija je industrija herbicida za razliku od naše nestala u toku tranzicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: