Koštunica: Statut separatistički

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da je Statut Vojvodine separatištički i protivustavan i da je njegov cilj da se napravi "država u državi".

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

13:26

Default images

"Posle svih nesreća i deoba koje su nas kao narod zadesile, vladajući režim sada svojom neodgovornom i potpuno nerazumnom politikom pravi podelu između Srbije i Vojvodine", navodi se u izjavi Koštinice dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, po novon Statutu Vojvodine više nije dovoljno dobra ambasada Srbije u Briselu, jer postoje poslovi koje Ministarstvo spoljnih polova Srbije ne može da obavi i za Vojvodinu, nego Pokrajina mora da ima svoja posebna predstavništva u inostranstvu.

Dodao je da po novom Statutu postoje i sporazumi koje ne treba više da potisuje Srbija, već to treba da čini Vojvodina koja će sklapati međuregionalne sporazume čak i bez obaveze da ih odobri Vlada Srbije.

Predsednik DSS-a je dodao da će Srbija "ubuduće imati dve vlade, dve nacionale akademije, latinično pismo u Vojvodini kao osnov za stvaranje novog identiteta, što sve zajedeno daje poseban separatistiočki pečat Statutu Vojvodine"

Koštunica je ocenio da je za celovitost zemlje posebno opasna odredba o referendumu o teritoriji Vojvodine, jer se ta odredba može tumačiti i kao uspostavljenje posebnog teritorijalnog integriteta Vojvodine u odnosu na Srbiju.

"Zato je ogromna odgovornost na poslanicima Skupštine Srbije koji treba da daju poslednju reč o Statutu. Na narodim poslanicima je da donesu odluku da li braniti interese naroda i odbaciti Stutut ili će, služeći partijskim interesima, postati saučesnici u razgrađivanju države", naveo je Koštunica.

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su u subotu uveče pravno-tehničko usaglašavanje predloga Statuta sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: