Kabul: Poginulo šest radnika UN

U napadu talibana na kuću u kojoj boravi osoblje Ujedinjenih nacija u centru Kabula jutros je poginulo šest radnika ove međunarodne organizacije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.10.2009.

08:14

Default images

"Šestoro zaposlenih u UN je poginulo, a devetoro ih je ranjeno", rekao je portparol UN-a u Avganistanu, dodajući da su neki povređeni u kritičnom stanju. Svi nastradali su strani državljani. Mediji navode da je bilans napada 12 mrtvih, među kojima je šest radnika UN.

"Kuću za osoblje opkolilo je destak naoružanih napadača, koji su otvorili paljbu. Možemo da potvrdimo da je nastradalo šest radnika Ujedinjenih nacija, imamo i devetoro povređenih, a neki od njih nalaze se u kritičnom stanju. Moguće je da je broj poginulih i povređenih veći. Prikupljamo informacije o broju ljudi koji su u trenutku napada bili u zgradi", rekao je portparol UN u Kabulu Adrian Edvards.

CNN javlja da su trojica napadača ubijena, kao i da je u napadu stradao jedan civil i dvojica pripadnika avganistanskih snaga.
Vojnici ispred napadnute kuæe (Beta)
Oko sat posle napad na kuću osoblja Ujedinjenih nacija, u Kabulu je ponovo odjeknula eksplozija. Napadnut je i luksuzni hotel "Serena", u vlasništvu stranaca, a rakete su ispaljene na zgradu u blizini predsedničke palate, tvrde očevici i policijski izvori.

Zbog toga je više od 100 gostiju hotela moralo da se skloni u podzemni bunker. Policijske snage su zatvorile prilaze hotelu i vladinim zgradama.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, navodeći da su ga izveli u okviru "prve etape" kampanje protiv drugog kruga predsedničkih izbora, zakazanih za 7. novembar.

EIde: UN ne odustaju od Avganistana

Ujedinjene nacije osudile su krvavi napad talibana na prenoćište osoblja svetske organizacije u Kabulu, u kojem su ubijena šestorica službenika UN i tri Avganistanca.

Šef misije UN u Avganistanu Kaj Eide kaže da je napad na UN takođe i napad na avganistanski narod, navodeći da će UN ostati "posvećene Avganistanu". Eide je rekao da ovaj napad neće zastrašiti misiju UN u toj zemlji.

Eide nije želeo da saopšti identitet ubijenih službenika UN, iako je američka ambasada u Kabulu već potvrdila da je jedan od njih američki državljanin, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: