Rasmunsen: Balkan je prioritet

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da je njegov zadatak i da se sve balkanske države nađu u evroatlantskim strukturama u narednim godinama.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2009.

00:46

Default images

Generalni sekretar Rasmusen razgovarao je u Atini o novoj strategiji Severnoatlantske alijanse sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, sa kojim je bila i ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani, javila je grčka novinska agencija ANA.

Rasmusen je rekao da se nada da će Grčka nastaviti aktivno da učestvuje u aktivnostima Alijanse na Balkanu, koji još nije "u potpunosti stabilizovan", i da će Atina preuzeti jednu od vodećih uloga u okviru Evropske unije i NATO-a kako bi se sve zemlje u regionu našle u evroatlantskim institucijama.

Tema razgovora je, između ostalog, bila i situacija u Avganistanu posle predsedničkih izbora održanih 20. avgusta, kao i Međunarodne snage bezbednosti u ovoj zemlji, koje su pod komandom NATO-a.

Grčki premijer je izjavio da su se, u pogledu odnosa Alijanse sa Rusijom, on i generalni sekretar NATO-a u potpunosti saglasili da je neophodno da ovaj odnos postane jedan od prioritete Alijanse.

Atina se zalaže za upotrebu svih mehanizama kako bi bili ostvareni bolja saradnja i dijalog sa Moskvom, prenela je ANA.

Rasmusen je i sa grčkim ministrom odbrane Evangelosom Maimarakisom razgovarao o pitanjima koja se tiču Alijanse i njene budućnosti, a tema razgovora su takođe bili budućnost nove strateške doktrine NATO-a, odnosi između Alijanse i EU i bezbednosna pitanja u širem regionu Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: