Slabo interesovanje za izbore

Skoro dve trećine Evropljana, oko 64 odsto, nije zainteresovano za izbore u Evropskom parlamentu, rezultati su ankete objavljene u Francuskoj.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 05.06.2009.

09:31

Default images

Najmanje 73 odsto Francuza i 67 odsto Nemaca je reklo da ih u opšte ne zanimaju izbori u nedelju, preneo je Radio Slobodna Evropa. Što se tiče krize, 58 odsto Evropljana je ocenilo da je svaka zemlja članica Evropske unije preduzela neke mere za rešavanje krize.

Britanci i Holanđani u četvrtak su birali poslanike koji će ih u idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu. Britanci imaju 72, a Holanđani 25 poslanika.

Evropski parlament ima 736 poslanika i jedino je telo EU koje se bira na neposrednim izborima. U svih 27 zemalja članica izbori će se završiti do 7. maja. Irci glasaju danas, Česi će glasati 5. i 6. maja, a građani Slovačke, Letonije, Malte i Kipra 6. maja.

Holandija: Desničarima četiri mesta

Holandska desničarska Partija slobode osvojila je četiri od 25 mesta na izborima za Evropski parlament, pokazuju rezultati anketa sa birališta.

Prema anketama holandske novinske agencije ANP i TV stanice NOS, partija Gerta Vildersa osvojila je četiri mesta iako na izborima 2005. nije imala uspeha, dok su tri vodeće holandske partije izgubile mesta u Evropskom parlamentu, preneo je Rojters.

Vilders, reditelj kontroveznog filma "Fitna" o islamu, izjavio je danas da će njegova partija zaustaviti pokušaj Turske da postane članica EU zbog toga što je to muslimanska zemlja.

Izborima u Holandiji i Velikoj Britaniji danas je počeo četvorodnevni izborni proces za jednu od najznačajnijih institucija Evropske unije.

Više od 375 miliona građana sa pravom glasa u svih 27 zemalja članica Unije, zaključno sa nedeljom, 7. junom, biraće novi sastav Evropskog parlamenta, koji ukupno ima 736 poslanika.

Rezultati izbora će biti objavljeni tek nakon što bude okončano glasanje u svim zemljama članicama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: