Pred MMF sa novim predlozima

Ključni predlog sa kojim predstavnici Srbije izlaze pred MMF jeste povećanje poreza na zarade onih koji imaju izuzetno visoka primanja, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2009.

01:33

Default images

Predstavnici Srbije izaći će u ponedeljak sa potpuno novim predlogom ekonomske politike za ovu godinu, a koji bi omogućio da se kombinacijom ušteda i novih poreza pokrije budžetska rupa od skoro milijardu evra, piše list.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, prve računice o budžetskom efektu solidarnog poreza koji je predložio MMF pokazuju da ovaj namet ne bi doneo potreban efekat. Zato će predstavnici Vlade u ponedeljak predložiti drugačiji način naplate poreza na zarade, a koji bi, prema novom računu, istinski preneo teret krize na bogatije.

Izmenama zakona, neoporezivi deo plate podigao bi se sa sadašnjih 5.000 na minimum 12.500 (možda i 15.000 dinara). Deo plate iznad tog iznosa oporezivao bi se sa 20 odsto, umesto dosadašnjih 12 odsto.

U isto vreme, Vlada namerava da ukine postojeći godišnji porez na dohodak građana, a koji se u Srbiji pokazao kao neefikasan.

Od poslodavaca bi zavisilo da li će se teret ovog poreza preliti na njihov trošak ili na teret zaposlenih. Novi način oporezivanja zarada primenjivao bi se i na sve ostale isplate, poput autorskog rada, honorara i slično.

Procene govore da se zamrzavanje plata onih koji platu primaju na državnoj kasi moraju održati na nivou od 1. januara 2009.

Ovo se odnosi i na one koji dohotke primaju u lokalnim samoupravama, kao i u firmama koje su u većinskom državnom vlasništvu. U pitanju je iznos od oko 170 miliona evra.

O ovom predlogu bi već u ponedeljak nadležni u Vladi trebalo da razgovaraju i sa svim reprezentativnim sindikatima.

Država smatra da postoji prostor za smanjenje transfera lokalnim samoupravama za deset do 15 posto, s tim da se umanjenje neće na isti način primeniti na bogatije i siromašnije samouprave.

Transferi Pokrajini ostali bi na postojećem projektovanom nivou, uz obavezu Vojvodine da iz sredstava od prodaje dela NIS-a finansira deo izgradnje Koridora 10.

Sve institucije koje ostvaruju sopstveni prihod (razne takse, školarine i slično) biće u obavezi da čak 40 odsto tog novca uplate u budžet. U isto vreme, postojaće zabrana povećanja cena navedenih taksi i školarina.

Mada precizna informacija o ukupnoj visini ovakvih prihoda ne postoji, procene su da je u pitanju iznos i do 600 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: