Mogućnosti za nezaposlene

Mesečno u Srbiji posao izgubi 10.000 ljudi. Jedna od mogućnosti za samozapošljavanje je subvencija u okviru projekta "Otpremninom do posla".

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

11:01

Default images

Pozivni centar Nacionalne službe odgovorio je protekle godine na skoro 200 hiljada poziva iz cele Srbije, a najveći broj pitanja odnosio se na slobodne poslove i ostvarivanje prava na novčanu nadoknadu.

Podatak o tome da čitav jedan manji grad od 10 hiljada ljudi u Srbiji mesečno ostaje bez posla još uvek nije alarmantan, kaže Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje. On navodi da je u isto vreme prošle godine na birou bilo 790 hiljada nezaposlenih, dok je u januaru ove godine taj broj 736 hiljada ljudi.

“Sigurno da se može očekivati da u narednom periodu bude određen broj otpuštanja. Nacionalna služba za zapošljavanje je tu da prati dešavanja na tržištu i ponudi aktivne mere licima koja su došla na evidenciju kako bi se u što kraćem periodu ponovo zaposlila,” kaže Andrijanić.

Jedna od mogućnosti za nezaposlene pored obuka i prekvalifikacija je i bespovratna pomoć za samozapošljavanje Nacionalne službe i Ministarstva ekonomije od 130 hiljada dinara. Uslov za to je završena instruktivna obuka i novac od otpremine uložen u novi posao. Prema rečima Mire Spasojević iz pozivnog centra Nacionalne službe za zapošljavanje, uz poziv nezaposlenima, ta služba je uputila i javni poziv za subvencije poslodavcima u iznosu od 80 do 160 hiljada dinara.

“Iznos će zavisti od razvijenosti opštine. Prioritet prilikom zapošljavanja imaće projekti koji teže zapošljavanju onih kategorija koje se teže zapošljavaju, a to su invalidi, stariji ili Romi,” kaže Spasojevićeva.

Detalje o uslovima za dodelu subvencija zainteresovani mogu dobiti u filijalama Nacionalne službe ili pozivnom centru preko telefona 0800-300 301.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: