Svako peto dete zlostavljano

Svako peto dete u Srbiji fizički je zlostavljano, a emocionalno i psihičko nasilje trpi jedna četvrtina dece, podaci su centara za socijalni rad Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:26

Default images

Predstavnici Asocijacija za alternativno porodično staranje "Familija" iz Beograda juče su u Kragujevcu naveli da je broj nehumanih postupaka nad decom u stalnom porastu i da je najprisutnije grubo zanemarivanje dece, u čak 60 odsto slučajeva.

Prema rečima tih predstavnika, zlostavljači su najčešće roditelji, otac u 43 odsto, majka u 19 odsto slučajeva, a najveći broj, 72 odsto, zanemarene ili zlostavljane dece živi samo sa jednim roditeljem.

U više od polovine ovih porodica postoji evidentno porodično nasilje kao višegeneracijski obrazac.

Naglasak na hraniteljskim porodicama

Asocijacija za alternativno porodično staranje "Familija" predstavila je u Kragujevcu projekat "Vidljivo, informisano, snažno", koji se realizuje u Srbiji i Bosni i Hercegovini u cilju zaštite od nasilja.

Projekat su podržale norveška i italijanska organizacija "Sejv d čildren".

Predsednica Upravnog odbora "Familije" Marija Mitić rekla je agenciji Beta da je projekat koji se realizuje u Srbiji fokusiran na pomoć hraniteljskim porodicama i deci na smeštaju u takvim porodicama, koja su često pre toga bile žrtve nasilja.

Ona je navela da su deca iz hraniteljskih porodica posebno osetljiva grupa koja je često na meti nasilja u lokalnoj zajednici i ona nisu pogodna za uobičajene roditeljske tehnike u vaspitavanju, zbog čega je njihovim hraniteljima potrebna podrška.

U realizaciju tog projekta uključen je i kragujevački Centar za socijalni rad "Solidarnost", čiji je direktor Momir Borić naveo da u Kragujevcu ima oko 70 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno oko 100 dece.

On je dodao da je tokom prošle godine, među 198 prijava nasilja u porodici, nasilje nad decom zabeleženo u 64 slučaja i da je najčešći oblik nasilja, u 59 slučajeva, grubo zanemarivanje dece, dok su ostalo slučajevi fizičkog nasilja i emocionalnog zlostavljanja.

Zbog nasilja, 16 dece je urgentno zbrinuto, 12 u hraniteljskim porodicama, troje u Prihvatilištu za mlade, a jedno dete u specijalizovanoj ustanovi.

Zbog nasilja nad decom, troje roditelja je lišeno roditeljskog prava, pokrenuto je deset postupaka za lišenje roditeljskog prava i podignute su tri krivične prijave radi zaštite prava i interesa dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: