Pismo vladike Grigorija

Vladika Grigorije u pismu arhijerejima SPC navodi da je nezadovoljan što na Saboru nije ispunjena volja patrijarha Pavla da se izabere njegov naslednik.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Utorak, 09.12.2008.

03:56

Default images

"Večernje novosti" objavljuju pismo vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, koje je on poslao svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. U pismu, u koje je i B92 imao uvid, vladika Grigorije tvrdi da je, kao i većina vladika, tek na Saboru saznao da je patrijarh zaista potpisao molbu.

On dalje navodi da je odluka da se "patrijarh umoli da i dalje ostane na tronu SPC" doneta bez ikakve rasprave, tako što ju je jednostavno saopštio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
“Kako ćemo ovo objasniti mladim ljudima koji nisu bili baš presrećni našom najnovijom odlukom (da Pavle ostane doživotno patrijarh)”, pita se hercegovački vladika.

“Nasuprot tih liturgijski aktivnih, svežih i odgovornih ljudi, kojih je svakim danom, čudom Božjim, sve više, stoje izanđali, potrošeni, tužni ljudi izgubljene vere. Oni to nadoknađuju fanatizmom, strahom, slepilom i divljenjem sebi - kao, na primer, jedan sablažnjeni i samozvani akademik i jedan propali pop političar, nedoučeni profesor i uz to moralista”, kaže Grigorije.

Grigorije, za koga "Večernje novosti" pišu da je pred jesenji Sabor slovio za jednog od najozbiljnijih kandidata za novog patrijarha, navodi da u Crkvi vlada svojevrsno "vanredno stanje".

Ovakav stav potkrepljuje primerima, među kojima su "pilatovsko pranje ruku" u skandalu sa suđenjem vladici vranjskom Pahomiju, "građenje raskolništva" episkopa Artemija, "javno izopštavanje jednog od arhijereja od strane vladike banatskog Nikanora", "nehrišćanski" štrajk glađu mileševskog Filareta, ponovo aktuelni raskol u Americi, fijasko veronauke u Beogradu...

Preduslov za rešavanje svih ovih pitanja jeste izbor novog crkvenog poglavara, smatra vladika Grigorije.

Vladika Grigorije kritikuje i one “što kao razbojnici upadaju na Svete liturgije prikrivajući svoje bezbožništvo pevanjem pobožnih pesama i pseudohrišćanskim parolaštvom", navodeći da oni svoj nedostatak znanja i ljubavi prema crkvi nadoknađuju verskim fanatizmom.

Celo pismo vladike Grigorija možete pročitati u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: