Oteti prebačeni u Libiju

Sudansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je 19 turista, otetih prošle sedmice u Sahari, prebačeno u Libiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.09.2008.

17:43

Default images

Grupa od četiri ili pet maskiranih otmičara otela je 19. septembra petoro Italijana, petoro Nemaca, jednog Rumuna i osmoro Egipćana, koji su bili na safariju u pustinji, u blizini granice Egipta sa Sudanom i Libijom.

"Grupa se pomerila prema libijskoj granici, a onda je prešla i trenutno se nalazi 13-15 kilometara unutar Libije", izjavio je portparol ministarstva Ali Jusuf Ahmed za agenciju Rojters.

Ahmed je rekao da su libijske vlasti obaveštene i da prate napredovanje grupe.

Sudanska vlada ima naznake da bi otmičari mogli da budu pripadnici jedne od pobunjeničkih grupa aktivnih u Darfuru, a među njima su jezik kojim se služe, kao i njihovo kretanje, pošto su iz Egipta prešli u Sudan, rekao je portparol.

Većini darfurskih pobunjenika arapski nije maternji jezik, naveo je Rojters.

Sudanska vlada saopštila je u utorak da otmičari drže taoce u blizini planinskog masiva Džebel Oveinat u Sudanu, u blizini tromeđe Egipta, Libije i Sudana.

Izvori egipatske službe bezbednosti ranije su naveli da su otmičari tražili šest miliona evra za oslobađanje otetih turista.

Reč je o prvoj ovakvoj otmici u Egiptu u kome su islamski ekstremisti u prošlosti izvodili bombaške napade zbog kojih je trpeo turizam u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: