Četvrtak, 25.09.2008.

17:43

Oteti prebačeni u Libiju

Sudansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je 19 turista, otetih prošle sedmice u Sahari, prebačeno u Libiju.

Izvor: Tanjug

Default images

Grupa od četiri ili pet maskiranih otmičara otela je 19. septembra petoro Italijana, petoro Nemaca, jednog Rumuna i osmoro Egipćana, koji su bili na safariju u pustinji, u blizini granice Egipta sa Sudanom i Libijom.

"Grupa se pomerila prema libijskoj granici, a onda je prešla i trenutno se nalazi 13-15 kilometara unutar Libije", izjavio je portparol ministarstva Ali Jusuf Ahmed za agenciju Rojters.

Ahmed je rekao da su libijske vlasti obaveštene i da prate napredovanje grupe.

Sudanska vlada ima naznake da bi otmičari mogli da budu pripadnici jedne od pobunjeničkih grupa aktivnih u Darfuru, a među njima su jezik kojim se služe, kao i njihovo kretanje, pošto su iz Egipta prešli u Sudan, rekao je portparol.

Većini darfurskih pobunjenika arapski nije maternji jezik, naveo je Rojters.

Sudanska vlada saopštila je u utorak da otmičari drže taoce u blizini planinskog masiva Džebel Oveinat u Sudanu, u blizini tromeđe Egipta, Libije i Sudana.

Izvori egipatske službe bezbednosti ranije su naveli da su otmičari tražili šest miliona evra za oslobađanje otetih turista.

Reč je o prvoj ovakvoj otmici u Egiptu u kome su islamski ekstremisti u prošlosti izvodili bombaške napade zbog kojih je trpeo turizam u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: