Četvrtak, 18.10.2007.

16:58

Na šta utiče pad evra

Tokom poslednjih nekoliko dana kurs dinara u odnosu na evro u stalnom rastu.

Izvor: B92

Default images

Danas je tzv. gornji kurs na nivou 77,6 dinara za evro. Pavle Petrović, glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora, kaže da zbog pada kursa evra strana uvozna roba ne bi trebalo da pojeftini, ali da bi do toga moglo da dođe u slučaju dugoročnijeg sistematskog pada kursa.

"Za godinu dana te promene kursa ne mogu da izazovu veće promene cena dobara. U 2007. smo imali više promena kursa, od 79 na 82, sada je 78, a takve promene kursa kod trgovaca ne dovode do promene cene jer oni žele da na neki način izglačaju te promene da ne bi svaki čas menjali i to je nešto što se dešava i u razvijenijim tržišnim provredama", kaže on.

Petrović je objasnio da će pad evra uticati na smanjenje inflacije, ali i da bi mogao da ima različite uticaje na građane i privredu. "To je dobra vest za građane jer znači veću kupovnu snagu. Za privredu je lošpa vest jer pad kursa smanjuje konkurentnost i sposobnost privrede, i one koja izvozi, i domaće privrede, koja konkuriše stranom uvozu. To je potencijalna opasnost na srednji rok", kaže on.

Petrović smatra da će Naroda banka Srbije nastaviti da teži smanjenju inflacije iako bi to moglo da doprinese problemima u platnom deficitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: