"Idejna kriza kao izvor nacizma"

Profesor Filozofskog fakulteta Todor Kuljić smatra da izvor desnog ekstremizma u Srbiji nije ekonomska, već idejna kriza.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

11:03

Default images

Kuljić je u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog Dnevnika rekao da se u Srbiji radi "o službeno normalizovanom nacionalizmu", dodajući da svuda gde intelektualci govore o dobrom ili o demokratskom nacionalizmu, fašizam skoro da postaje salonska stvar.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u Srbiji slabi antifašizam, a jača anti-antifašizam koji relativiše zločine fašista i rehabilituje kvislinge.

Kuljić je kazao da se "pre svega levica mora razdvojiti od nacionalizma", navodeći da je za levicu društveno-ekonomska jednakost preduslov međunacionalne jednakosti, a ne obrnuto.

"Prioritet levice je skandalizacija protivrečnosti kapitalizma, a ne fetišizacija nacionalnog interesa. To je danas teško postići i otuda što se kod srpske stvaralačke inteligencije danas dosledni levičari mogu izbrojati na prste", naveo je on.

Prema Kuljićevim rečima, "revoluciju zdesna" u Srbiji danas vode bivši levičari-konvertiti, pa se Ravna Gora probila kao "alternativno mesto prvog i autentičnog srpskog antifašizma."

"Beograd i Sremski front kao nova srpska mesta komunističkih zločina, kvislinzi kao žrtve, a 7. juli 1941. je od Dana Ustanka preobraćen u dan kada je Srbin ustao na Srbina. Nakon 2000. ova nastojanja ugrađena su u službeni poredak sećanja", kazao je on.

Prema njegovim rečima, službeno priznanje četničkog antifašizma u Srbiji 2004. iziskivala je nova vizija nacionalne srpske države, kao što je ista potreba u Sloveniji i u Hrvatskoj "tražila nacionalni domobranski antifašizam i nove spomenike umesto nadnacionalnih partizanskih obeležja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: