Ponedeljak, 04.03.2024.

15:39

Više od 40 zemalja ima jasan zahtev za Rusiju

Nakon smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog više od 40 zemalja pozvalo je na međunarodnu istragu.

Izvor: Telegraf

Više od 40 zemalja ima jasan zahtev za Rusiju
Tanjug/AP Photo/Paul White

Rusija mora da dozvoli "nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegove iznenadne smrti", rekla je ambasadorka Evropske unije Lote Kundsen na zasedanju Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u ponedeljak u ime 43 države.

Vlasti tvrde da je on 16. februara u zatvoru u arktičkoj regiji Jamal preminuo prirodnom smrću, no okolnosti njegove smrti i dalje su nepoznate.

Nakon sahrane njegov tim je još jednom naglasio da će opozicija, izbegla u inostranstvo, nastaviti svoju borbu protiv korupcije ruskih vlasti i političkog aparata predsednika Vladimira Putina.

Ostavština Navaljnog ostaće živa "dok god ima miliona ljudi u Rusiji i svetu koji nisu indiferentni prema tome. Zato ne smemo odustati", poručili su.

Na dan sahrane održani su događaji u celoj zemlji, s desetinama uhapšenih.

Platforma OVD-Info je jutros izvestila da je bilo više od stotinu uhapšenih u dvadeset gradova, uključujući 20 samo u Novosibirsku.

U Moskvi su se juče na sahrani okupile hiljade ljudi. Mnogi od njih su uzvikivali "Putin je ubica!" i "Rusija bez Putina".

Rodbina, pobornici i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je ubio svog političkog protivnika u zatvoru. Navaljni je već oslabio zbog ranijeg trovanja, a vlasti tvrde da je kolabirao u dvorištu zatvora te da pokušaji oživljavanja nisu uspeli. Kremlj odbacuje odgovornost za njegovu smrt, uoči izbora koji se održavaju od 15. do 17. marta te se na njima očekuje Putinova pobeda za peti mandat na čelu Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: