Sreda, 28.02.2024.

16:53

Tri pripadnika hrišćanske milicije poginula u turskom napadu dronovima

U turskom napadu dronovima u severoistočnoj Siriji poginulo je barem troje pripadnika lokalne hrišćanske milicije, dok ih je više ranjeno.

Izvor: Beta

Tri pripadnika hrišćanske milicije poginula u turskom napadu dronovima
EPA-EFE/SANA HANDOUT

Među ranjenima ima i civila, kako saopštavaju lokalni kurdski zvaničnici i sirijska opoziciona grupa.

Zvanična Ankara nije komentarisala današnje napade. Turska već godinama "gađa" kurdske militante u Siriji, ali su napadi na borce koji dolaze iz redova hrišćanske manjine - retki.

Meta današnjih napada su bili lokalna hrišćanska sirijska policija poznata kao Sutoro, koja radi pod Autonomnom administracijom severne i istočne Sirije, koju podržavaju SAD a predvode Kurdi.

Zvaničnik iz Sirijskih demokratskih snaga je saopštio da su turski dronovi pogodili tri vozila koji su pripadala Sutoru u severoistočnom gradu Malikijida. Naknadno je napadnuto i četvrto vozilo, kombi, koje je stiglo na mesto napada da preuzme mrtve.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je saopštila da su u napadu poginula trojica pripadnika Sutora kao i jedan civil.

Observatorija navodi da današnji napad poslednji u nizu od 65 takvih napada ove godine na severoistoku Sirije, u kojima je poginulo 18 ljudi, uglavnom kurdskih boraca.

Turska često izvodi napade na ciljeve u Siriji i severnom Iraku, za koje veruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja vodi pobunu protiv Turske od 1980-ih. Turska tvrdi da je glavna kurdska milicija u Siriji, poznata kao Jedinice za narodnu odbranu (IPG) - saveznica PKK.

Rat u Siriji je započeo 2011. godine i do sada se procenjuje da je u sukobima poginulo više od pola miliona ljudi, a gotovo polovina predratnog stanovništva Sirije je pretrpelo povrede ili ranjavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: