Utorak, 27.02.2024.

11:24

Đorđa, gubiš

Italijanska premijerka Đorđa Meloni suočava se sa prvim porazom na regionalnim izborima otkako je 2022. godine došla na vlast.

Izvor: Tanjug

Đorđa, gubiš
Tanjug/Antonino D'Urso/LaPresse via AP

Naime, preliminarni rezultati ukazuju da je pobedio kandidat levog centra.

Alesandra Tode, članica levo orijentisanog pokreta Pet zvezdica, koju je podržala Demokratska stranka (PD), dobila je 45,3 odsto glasova, dok je desničar Paolo Trucu, kojeg je odabrala premijerka, osvojio 45 odsto.

Uprkos maloj razlici i prebrojavanju glasova koje još nije završeno, analitičari i mediji su proglasili pobedu Alesandre Tode, koju je ona proslavila zajedno sa liderom pokreta Pet zvezdica i bivšim premijerom Đuzepeom Konteom i Eli Šlajn, liderkom najveće opozicione grupe PD.

Alesandra Tode bi trebalo da bude prva predsednica Sardinije i prvi predsednik bilo kog regiona iz pokreta Pet zvezdica, a ukoliko se njena pobeda potvrdi, to bi bio prvi put da je kandidat levog centra osvojio izbore na tom ostrvu, prenosi Rojters.

Koalicija koju predvodi Đorđa Meloni, uključujući njenu partiju Braća Italije, kao i stranku Liga i Forca Italija, pobedila je četiri puta, na svim regionalnim izborima održanim 2023. i do sada je kontrolisala 14 od 20 italijanskih regiona.

Ankete pokazuju da ta desničarska koalicija i dalje vodi na nacionalnom nivou, sa 28 odsto glasova, dok PD ima oko 20 odsto, a Pet zvezdica 16 odsto.

Alesandra Tode, bivša potpredsednica pokreta Pet zvedica, zameniće Kristijana Solinasa, koji se nije kandidovao za reizbor zbog male podrške birača.

Naredni regionalni izbori u Italiji zakazani su za 10. mart, u regionu Abruco, gde se PD i Pet zvezdica kandiduju zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: