Petak, 23.02.2024.

10:40

Uhapšen špijun: Muškarac iz Jagodine osumnjičen da je odavao podatke albanskoj i tzv. kosovskoj tajnoj službi

U zajedničkoj akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i VJT Jagodina uhapšen je još jedan član špijunske grupe.

Izvor: Novosti

Uhapšen špijun: Muškarac iz Jagodine osumnjičen da je odavao podatke albanskoj i tzv. kosovskoj tajnoj službi
Ilustracija: Depositphotos/Nomadsoul1

Hapšenje se dogodilo u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu koju je na prostoru naše zemlje formirao D.R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova.

Kako prenose Novosti, radi se o P.M. iz Jagodine, državljaninu Srbije, koji je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva. On se sumnjiči za krivično delo Špijunaža i određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P.M, po nalogu D.R, bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije. Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D.R. koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova za šta su dobijali novčanu naknadu a te podatke su ŠIŠ i tzv. OA Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

Podsetimo, pripadnici BIA otkrili su i, početkom godine, razbili špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje i tom prilikom uhapšen je D. R, državljanin Srbije, koji je bio vođa te grupe, zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Sumnja se da je posredstvom obaveštajne službe Albanije D. R. uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. „Obaveštajnom agencijom Kosova“. Pored D.R, nekoliko dana kasnije uhapšen je A.D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

D.R. je, sa svojom mrežom saradnika, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije. Namera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije. U okviru istrage pripadnici BIA su, između ostalog, u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojima se kamera napajala, kao i SD karticu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: