Četvrtak, 22.02.2024.

08:29

Počela je bitka u NATO; "Presudiće" Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden podržava holandskog premijera Marka Rutea da postane sledeći generalni sekretar NATO-a, piše Politiko.

Izvor: Tanjug

Počela je bitka u NATO;
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Politiko je u sredu objavio da dve trećine zemalja NATO-a podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo Alijanse. Neimenovani američki zvaničnik za Politiko kaže da će Bajdenova podrška Ruteu verovatno podstaći više članica NATO-a da podrže njegovu nominaciju nakon meseci nadmetanja između njega i nekoliko drugih evropskih lidera za tu funkciju.

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru.

Povećava se pritisak da se odobri kandidatura Rutea pre samita NATO-a u julu u Vašingtonu povodom obeležavanja 75. godišnjice Alijanse.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu.

Isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.

Rute nije želeo da razgovara o svojoj kandidaturi na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji proteklog vikenda, rekavši da je naučio lekciju još u oktobru kada je sugerisao da je zainteresovan za mesto generalnog sekretara NATO-a.

Prema pravilima NATO-a, odluka o generalnom sekretaru mora da bude jednoglasna, što znači da Rute mora da dobije podršku 31 zemlje članice Severnoatlantske vojne alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: