Subota, 17.02.2024.

16:53

Stiže snažna oluja: U naredna 24 časa...

Severna i istočna Evropa ovog vikenda pod uticajem su ciklona, koji se premeštao iz Skandinavije preko Baltičkog mora dalje na istok.

Izvor: Telegraf

Stiže snažna oluja: U naredna 24 časa...
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ovaj ciklon doneo je ovim predelima kišu, sneg i jake vetrove. Olujni udari vetra, uz obilnu kišu i sneg zabeleženi su na širem području Sankt Peterburga i Helsinkija, a oluja je bila najjačeg intenziteta na jugu Finske i na severozapadu Rusije.

U naredna 24 sata ciklon će jačati na severom Rusije i doneti 20 cm novog snega, uz olujne vetrove.

U sklopu ciklona premešta se i hladni front, koji sneg trenutno donosi zapadnim predelima Rusije i premešta se dalje na istok.

U toku večeri i noći ovaj hladni front preći će i preko Moskve i doneti obilni sneg, uz jake vetrove od 50 km/h. Očekuje se da padne desetak centimetara snega, uz vejavicu.

Zbog snežne oluje, širom evropskog dela Rusije ima velikih problema u saobraćaju, a očekuje se i veliki broj otkazanih letova sa većih aerodroma.

Trajaće do nedelje ujutro: Stiže i u Srbiju?

Snežna oluja na području Moskve potrajaće do nedelju ujutro.

Inače, napomenuti ciklon doneo je i otopljenje i potisnuo ledenu vazdušnu masu dalje na istok i severoistok, pri čemu su temperature oko 0°C, a otišle su čak i u blagi plus.

Ipak, početak sledeće sedmice doneće evropskom delu Rusije zahlađenje i prodor ledene vazdušne mase, uz pad temperature vazduha i ispod -10°C, pojašnjava Đorđe Đurić.

I dok se sever i istok Evrope nalaze na udaru prave zime, pravo prolećno vreme preovladava na našem području, uz temperature i do 18°C i uz sunčano vreme, a još toplije je prethodnih dana bilo na jugozapadu Evrope pa je tako na severu Španije bilo i do letnjih 27°C.

Ciklon koji se danas premešta preko severoistoka Evrope, u sklopu njega premešta se i hladni front.

On će svojim obodnim delom i kao oslabljen stići večeras i sutra i do Srbije, ali doneti tek blago zahlađenje i pojačan severozaapdni vetar, pri čemu ponegde može biti kiše. Ipak, ono pravo zimsko zahlađenhe sa snegom u nižim predelima na području Srbije ne očekuje se do kraja februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: