Četvrtak, 14.12.2023.

16:31

Sleteli su: Rešava se sudbina Esekiba

Lideri Gvajane i Venecuele sleteli su danas u Kingstaun, prestonicu ostrvske države Sent Vinsent i Grenadin u Centralnoj Americi.

Izvor: Tanjug

Sleteli su: Rešava se sudbina Esekiba
EPA-EFE/Miraflores Press Office HANDOUT ONLY

Oni su tu kako bi razgovarali o deeskalaciji dugogodišnjih teritorijalnih sporova, koji su nedavno eskalirali nakon što je na referendumu u Venecueli izglasano pripajanje oko dve trećine teritorije Gvajane Venecueli.

Na predlog regionalnih partnera, gvajanski predsednik Irfan Ali i predsednik Venecuele Nikolas Maduro dogovorili su se da se sastanu na međunarodnom aerodromu Argajl na istočnokaripskom ostrvu Sent Vinsent, a sastanku su prisustvovali i premijeri Barbadosa, Dominike i Trinidada i Tobaga, prenosi AP. Premijer Sent Vinsenta i Grenadina, Ralf Gonsalves, rekao je da očekuje i dodatne sastanke Madura i Alija.

Američka agencija navodi da današnji sastanak ima za cilj ublažavanje tenzija koje su se rasplamsale oko Esekiba, pograničnog regiona bogatog naftom i mineralima koji predstavlja veći deo teritorije Gvajane, i za koji Karakas tvrdi da pripada Venecueli.

Maduro je nakon referenduma u Venecueli 3. decembra naredio svojim državnim kompanijama da započnu istraživanja i eksploatišu naftu, gas i rude u Esekibu, nakon čega su obe strane stavile svoje vojske u pripravnost.

Venecuela tvrdi da je region Esekibo bio deo njene teritorije tokom španskog kolonijalnog perioda, kao i da je Ženevski sporazum iz 1966. između njihove zemlje, Britanije i Gvajane poništio granicu koju su 1899. povukli međunarodni arbitri.

Pročitajte još:

  • Novi rat na pomolu: Potpisane uredbe, poznati detalj


  • El Esekibo es nuestro“: Zašto Venecuela hoće deo Gvajane?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: