Lansirane rakete: Vojska spremna za sukob

Severna Koreja lansirala je jutros dve balističke rakete kratkog dometa u vode kod istočne obale Korejskog poluostrva, saopštile su južnokorejske vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

07:00

Lansirane rakete: Vojska spremna za sukob
Ilustracija: Shutterstock/Prayoga Fullepos Prayoga

Ovo poslednje u nizu raketnih lansiranja dolazi u trenutku kada se snage Južne Koreje i SAD angažuju u najvećim zajedničkim vojnim vežbama od 2017.

Japanske vlasti su saopštile da se sumnja da su dve rakete letele "nepravilnom putanjom", sa maksimalnom visinom od 50 kilometara i daljinom od 350 kilometara. Nepravilne putanje mogu značiti da rakete mogu manevrisati, za razliku od običnih balističkih projektila, koje putuju u pramcu.

Nakon lansiranja rakete, vojska Južne Koreje saopštila je da će nastaviti da sprovodi terensku vežbu visokog intenziteta Štit ratnika do njenog završetka, koji je planiran za početak aprila.

Lansira u usponu

Dve velike platforme američke mornarice, nosač aviona USS Nimic i amfibijski jurišni brod USS Makin Island, nalaze se kod južne obale Južne Koreje i spremaju se da učestvuju u vežbama kasnije ove nedelje. Severnokorejska lansiranja raketa obično se povećava kada Vašington i Seul održavaju zajedničke vojne vežbe.

Najnovije američko-južnokorejske vežbe među najvećim su od 2017. godine, kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp pokušao da Severnoj Koreji ponudi mogućnost pregovora za okončanje neprijateljstava i njenog nuklearnog programa.

Severna Koreja je prošle godine izvela rekordan broj raketnih testiranja i najavila dalji razvoj svog nuklearnog programa. Testiranje raketa je ponovo pojačano poslednjih nedelja, jer tenzije na Korejskom poluostrvu nastavljaju da eskaliraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: