Mračna strana omiljene aplikacije: Psihološke operacije; Ulazna vrata za kineske špijune

Zapadne vlade besne su na Tiktok. Kineska aplikacija izložena je kritikama da omogućuje špijuniranje, ne štiti lične podatke, čak i da kvari omladinu.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

10:08

Mračna strana omiljene aplikacije: Psihološke operacije; Ulazna vrata za kineske špijune
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Vlade u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope odlučile su zadnjih meseci da zabrane korišćenje Tiktoka na službenim telefonima. Bela kuća zatražila je od kineske matične kompanije Bajt dens da proda Tiktok ili će aplikacija u SAD biti potpuno zabranjena.

Jesu li te kritike opravdane?

Bezbednosni stručnjaci ne govore puno o tome zašto su protiv Tiktoka. To je možda zbog osetljivosti pitanja koja se odnose na nacionalnu bezbednost ili je jednostavno znak da su sve to samo neutemeljene prazne priče.

Glavni izvršni direktor Tiktoka Šo Zi Čev odgovarao je u četvrtak na pitanja američkih kongresmena s tim u vezi.

Glavne kritike upućene Tiktoku

1. Pristup Kine podacima s Tiktoka

Podatke korisnika Tiktoka mogu koristiti i stotine kineskih inženjera i zaposlenih Tiktoka, od kojih neki mogu raditi za državu, kažu zapadni funkcioneri.

2. Ulazna vrata za kineske špijune

Ako kineske agencije ne mogu da pristupe Tiktoku legalno, mogu da uđu na zadnja vrata, tvrde zapadni funkcioneri. Kineski kibernetički špijuni spadaju među najbolje na svetu, a njihov posao je lakši ako se baze podataka i digitalna infrastruktura nalaze na njihovoj teritoriji.

3. Pravo na privatnost

Kritičari Tiktoka optužuju aplikaciju da masovno prikuplja podatke, posebno u Sjedinjenim Državama, gde građani nemaju zaštićena opšta prava na privatnost na saveznom nivou.

U jurisdikcijama koje imaju stroge zakone o zaštiti privatnosti, Tiktok je suočen s čestim optužbama da ih ne poštuje.

4. Psihološke operacije

Možda najozbiljnija optužba, a svakako zakonski najsvežija, odnosi se na to da je Tiktok dio sveopšte kineske civilizacijske borbe protiv Zapada. Njegova uloga je da širi dezinformacije i zatupljujući sadržaj među mladim zapadnjacima, sejući podele i apatiju.

S druge strane, Tiktok tvrdi da je od 2019. prilagodio kontrolu sadržaja i da redovno objavljuje izveštaje o transparentnosti o tome šta je uklonio. Kompanija se takođe hvali "centrom za transparentnost” koji je otvorila u SAD u julu 2020. i drugim u Irskoj 2022.

Ističu takođe da će poštovati nova pravila EU o kontroli sadržaja, Akt o digitalnim uslugama, koji će tražiti od platformi da regulatorima i naučnicima omoguće pristup njihovim algoritmima i podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: