Petak, 23.09.2022.

10:06

Došao, optužio i izašao VIDEO/FOTO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napustio je sednicu Saveta bezbednosti UN nakon što je Ukrajinu i Zapad optužio za “nekažnjivost” u Donbasu.

Izvor: Blic

Došao, optužio i izašao VIDEO/FOTO
EPA-EFE/JUSTIN LANE

On je rekao da su Ukrajina i njeni saveznici “pokušavali da nam nametnu potpuno drugačiji narativ o ruskoj agresiji”. “Gardijan” navodi da je Lavrov kasnio na sastanak skoro 90 minuta i da je delovalo da je želeo da ode čim je završio govor.

"Napustio je prostoriju, nisam iznenađen. Mislim da gospodin Lavrov ne želi da sluša kolektivnu osudu ovog saveta", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji je govorio na sastanku posle Lavrova.
EPA-EFE/JUSTIN LANE
Dok je Lavrov napustio salu nakon svog govora, desetine diplomata su išetale iz UN tokom njegovog video-obraćanja 1. marta u Savetu UN za ljudska prava, nakon što je ranije otkazao prisustvo jer su mu evropske države blokirale let.

Lavrovljev govor u UN

U svom govoru u UN izjavio je da "multilateralne strukture nisu smogle smelosti da ohrabre ukrajinske vlasti da ispune svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava".

"Ove multilateralne strukture nisu smogle hrabrosti, ili im jednostavno nije bilo dozvoljeno, da navedu ukrajinske vlasti da ispune svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava", rekao je Lavrov na ministarskom sastanku SB UN o Ukrajini, prenele su "RIA novosti".

Ruski ministar je ocenio da zapadne zemlje postaju strane u sukobu u Ukrajini šaljući tamo oružje i želeći da produže sukob koliko god je to moguće.

"Posebno je ciničan stav zemalja koje snabdevaju Ukrajinu oružjem i vojnom opremom i obučavaju vojne snage ove zemlje", rekao je Lavrov.

On je dodao da je cilj očigledan i oni ga ne kriju, izjavljujući da će borbe što je moguće više produžiti, uprkos žrtvama i šteti, kako bi razjedinili i oslabili Rusiju.

Lavrov je rekao da takva politika znači direktnu umiješanost Zapada u sukob, čime su one učesnice u njemu.

Takođe, pozvao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da od ukrajinskih vlasti traži da objave spisak ljudi ubijenih u ukrajinskom gradu Buči.

Ostali incidenti

Incident u Savetu bezbednosti nije jedini. Kiparski predsednik Nikos Anastasijades otkazao je zakazani sastanak sa Lavrovom na marginama Generalne skupštine UN, nakon što su se šefovi diplomatija EU dogovorili da uvedu nove sankcije Rusiji, saopštili su u četvrtak iz kiparske vlade.

Takođe, portparol Unije za spoljnu politiku Peter Stano ocenio je da sastanak sa Lavrovom na marginama GS UN nema smisla u trenutnim uslovima.

Anastasijades otkazao susret sa Lavrovom

Lavrov i Anastasijades trebalo je da se sastanu na marginama GS UN u sredu, prenosi Rojters.

"U očekivanju odluka EU, usledile su smernice iz Brisela da se izbegnu bilateralni sastanci sa Rusijom", saopštio je portparol kiparske vlade Marios Pelekanos.

Kiparski ministar inostranih poslova Joanis Kasulidis ranije je učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova EU na marginama zasedanja u Njujorku. Kipar, koji je član EU, ima bliske političke i ekonomske veze sa Moskvom, ali sledi odluke Brisela o uvođenju sankcija Rusiji kao odgovor na rat koji vodi u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije saglasili su se juče na neformalnom vanrednom sastanku u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, da nastave da uvode nove sankcije protiv Rusije i pružaju pomoć Ukrajini, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

Stano: Sastanak sa Lavrovom nema smisla

EU nije završila komunikaciju sa Rusijom, ali veruje da sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama GS UN nema smisla u trenutnim uslovima, saopštio je portparol Unije za spoljnu politiku Peter Stano.

On je novinarima rekao da EU nikada nije prekinula kanal za komunikaciju sa Rusijom.

Stano je istakao da Brisel i dalje komunicira sa Rusijom, ali da EU zna da nema smisla komunicirati sa ruskim vlastima sada, jer je Putin juče "vrlo jasno potvrdio celom svetu da nije zainteresovan za mir", već za nastavak onoga što je zvaničnik Unije nazvao "agresijom".

"Dakle, među državama članicama postoji razumevanje da u ovoj konkretnoj fazi susret sa Lavrovom, na primer, u Njujorku ne bi imao mnogo smisla jer ne bi doneo potreban rezultat", naglasio je Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: