NBS: MMF zabrinut zbog guvernera

NBS saopštio da je MMF zabrinut zvog rešenja predviđenih nedavno usvojenim ustavnim zakonom u vezi sa izborom guvernera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

13:23

Default images

"Veoma smo zabrinuti zbog rešenja predviđenih ustavnim zakonom koja su u suprotnosti sa procedurama propisanim zakonom o centralnoj banci iz 2003, a odnose se na izbor guvernera", kaže se u pismu zamenika generalnog direktora MMF-a Džona Lipskija, upućenog Borisu Tadiću, Predragu Markoviću, Vojislavu Koštunici, koordinatoru Ministarstva finansija Milanu Parivodiću i samom Radovanu Jelašiću.

"Srbija je 2003. usvojila veoma dobar zakon o centralnoj banci. Zakon se zasniva na principima nezavisnosti centralne banke i sadrži odredbe vezane za stabilizaciju procedura za izbor i razrešenje guvernera", naveo je on.

"Mi u MMF-u smo u potpunosti podržali takve principe. Smatramo ih osnovom jake i kredibilne monetarne politike, kao i funkcije nadzora i kontrole u finansijskom sektoru", konstatuje se u Lipskijevom pismu.

"Apelujem na vas da jedna od tema o kojima bismo mogli razgovarati u predstojećim mesecima bude način uspostavljanja kredibiliteta procedura za izbor i razrešenje guvernera, bez obzira na to koji kandidat će biti predložen na zasedanju Skupštine nakon izbora", kaže se u Lipskijevom pismu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Podsetimo, Zakon o sprovođenju Ustava, koji je usvojen posle usvajanja Ustava, predviđa, između ostalog, i izbor novog guvernera. Guverner Radovan Jelašić je nekoliko puta ukazao da je to institucija nezavisna od izvršne vlasti, a da je odluka o novom izboru guvernera verovatno posledica političkih dogovora i raspodela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: