"Hvala što ste me upozorili na ovaj apsolutno šokantan projekat EU. Sutra pišem snažno protestno pismo"

Direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof osvrnuo se na inicijativu da se na severu Kosova obnovi kuća Džaferu Devi, odanom saradniku nacista.

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2022.

21:30

Deposit/dk_photos

Izjavio je da to predstavlja ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista.

Zurof je u za Kosovo Onlajn, povodom projekta obnove kuće Džafera Deve napisao i da je Deva bio odani saradnik nacista, odgovoran za ubistvo desetina antifašista u Tirani 1944, za regrutovanje kosovskih Albanaca u odrede “Waffen-Š”, kao i da je nastojao da se izvrši genocid nad Slovenima na Kosovu.

"Hvala što ste me upozorili na ovaj apsolutno šokantan projekat UNDP-a i EU. Sutra planiram da napišem snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i Katerini fon Šnurbajn, ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma”, rekao je Zurof.

EU i UNDP, zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture, omladine i sporta, započeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici.

Taj projekat, kako su objasnili, ima za cilj da "doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: