Četvrtak, 27.01.2022.

09:12

Severna Koreja: "Lete li lete" rakete

Severna Koreja ispalila danas dve balističke rakete u more, što je šesto testiranje tog oružja ovog meseca.

Izvor: Beta/AP

Severna Koreja:
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Eksperti su kazali da je Severna Koreja ;pojačala svoje balističke raketne aktivnosti, verovatno da bi izvršila pritisak na administaraciju američkog predsednika Džofeza Bajdena zbog uvedenih sankcija.

Pandemija korona virusa dodatno je oslabila severnokorejsku ekonomiju prouzrokovanu sankcijama koje su uvele SAD.

Južnokorejski združeni štabovi saopštili su da su rakete, najverovatnije kratkog dometa, lansirane u razmaku od ; pet minuta ;iz blizine Hamhunga, na istočnoj obali Severne Koreje i ;letele oko 190 kilometara i do visine 20 kilometara pre pada u more.

Američka komanda za indopacifičko područje je saopštila da poslednja lansiranja, iako naglašavaju destabilizujući uticaj severnokorejskog programa naoružanja, ne predstavljaju neposrednu pretnju osoblju DSAD.

Dijalog Pjongjanga i Vašingtona je u zastoju posle neuspeha razgovora Kim Džong Una i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: