Počelo suđenje "škorpionima"

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu počelo suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2005.

10:30

Default images

Suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni za ratni zločin ubistva srebreničkih muslimana tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, počelo je u Beogradu. Optužnica tereti Slobodana Medića, Peru Petraševića, Aleksandra Medića, Aleksandra Vukova i Branislava Medića da su u julu 1995. s leđa vezane ubili šest Bošnjaka iz Srebrenice.

Jedinica Škorpioni bila je pod komandom Vojske Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. U Trnovo su otišli 1995. godine i 16. ili 17. jula optuženi pripadnici te jedinice ubili su šestoricu muslimanskih civila. Tri žrtve su identifikovane i dvojica su bila maloletna. Zločin je snimao jedan od pripadnika jedinice.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sasatao se u pauzi suđenja sa članovima porodica ubijenih u Srebrenici: "Možete biti uvereni da ćemo mi krajnje profesionalno, krajnje odgovorno da privedemo sve izvršioce pradi. Kao što vidite mi smo reagovali vrlo brzo nakon što je snimak prikazan u Haškom tribunalu".

O optužnici se izjasnio prvooptuženi Slobodan Medić komandant Škorpiona koji je rekao da za ubistvo šestorice muslimanskih civila nije znao i da nije naredio da se zločin snima jer kako je kazao, ubio bi ga k'o zeca da sam znao da je snimao. On je dodao da on nikoga koga je i ubio ne žali i da i sada mirno spava.

Na fotografijama koje su izdvojene sa snimka egzekucije Medić je prepoznao, kako kaže, svoje ljude. Advokati odbrane tražili su da se snimak izdvoji iz dokaznog materijala kao i da se opunomoćenik oštećenih Nataša Kandić pozove za svedoka čime bi joj bilo onemogućeno da prati suđenje. Za ovo se zalagao i advoka dvojice optuženih Zoran Levajac: "Ne znamo da li je to original kasete, ili je to eventualno neki montirani materijal. U fazi istrage nismo dobili tačan podatak da li je to original kasete, a ona je predočavana i svedocima i optuženima"
Jedan od optuženih škopriona Milorad Momić, je u bekstvu i prema informacijama tužilaštva verovatno se krije u Italiji ili Francuskoj.

Beograd je ponovo među najvažnijim svetskim vestima, ovoga puta jer je u Beogardu počelo prvo suđenje za zločin izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Početkom juna u Haškom tribunalu emitovan je snimak ubistva tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, ali sudsko veće još nije donelo odluku o tome da li će ga prihvatiti kao dokazni materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: