Probudila se Etna, lava letela 100 metara u visinu VIDEO

Etna, najveći i najviši aktivni vulkan u Evropi, probudila se, izvestili su italijanski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

07:22

Probudila se Etna, lava letela 100 metara u visinu VIDEO
EPA/ORIETTA SCARDINO

Lava se iz Etne izlila u dva kraka, prvi je krenuo ka pustoj dolini Bove, a drugi se prelio na severni deo kratera vulkana.

Erupcija lave, praćena oblakom pepela, koji je dosezao i nekoliko stotina metara uvis, bila je spektakularna, izjavili su očevici, piše britanski Ekspres.

Vulkanski pepeo prekrio je automobile u selima na Siciliji, nakon što je jugoistočni krater vulkana izbacio užarenu lavu.

Lokalne vlasti izvestile su da je crni pepeo pronađen i u mestima udaljenim dvadesetak kilometara od Etne.

Erupcija je bila vidljiva i iz grada Taormina, udaljenog pedesetak kilometara.

Ekspres podseća da je na Badnje veče 2018. godine zbog erupcije Etne avio-saobraćaj bio u prekidu, a da je četiri dana nakon toga zemljotres jačine 4,9 stepeni, sa epicentrom blizu gradića Katanije, potresao ostrvo.

Tom prilikom je četvoro ljudi povređeno i nekoliko zgrada oštećeno. Na sreću, nije bilo žrtava.

Prvo zabeleženo svedočanstvo o erupciji Etne, vulkana visokog 3.300 metara, jeste ono iz 425. godine pre nove ere, a iako su erupcije česte, retko prouzrokuju veliku štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: