"Pogledajte snimak malo bolje. Napravio je čak tri manevra kojima je sprečio veliku tragediju" VIDEO

Video koji je snimljen tokom juriša Trampovih pristalica na Kongres verovatno najbolje svedoči o prirodi sukoba koji zgrozio dobar deo sveta.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

07:17

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Upravo zbog tog upada, odnosno nereda i nasilja koje su izazvale Trampove pristalice, pokrenut je i izglasan impičment odlazećeg predsednika SAD, koji se optužuje da je pozivao i podsticao nerede.

Najgledaniji video s tog događaja napravio je novinar portala "The Huffington Post" Igor Bobić, a kako piše Jutarnji list, on najbolje pokazuje da je policajac amfroameričkog porekla zapravo sprečio još veći sukob.

Na snimku se vidi sučeljavanje policajca i grupe većinom belih izgrednika koji su 6. januara upali u zgradu Kongresa kako bi pokušali da ospore ishod prošlogodišnjih predsedničkih izbora u SAD-u na kojima je Džo Bajden pobedio Trampa, piše "Washington Post".

Snimak je vrlo brzo obišao društvene mreže, a afroamerički policajac proglašen je herojem jer je 85 sekundi bez upotrebe nasilja ili smrtonosne sile odolevao jurišnicima koji su mu se konstantno približavali.

Policajac se tokom tog napetog sukoba dva puta povlačio uz stepenice, ali stručnjaci kažu da se on nije zapravo povlačio već da je razularenu rulju odvlačio od dvorane u kojoj zaseda Senat, tada prepune senatora koje su štitili naoružani policajci, među kojima je bio i jedan s poluautomatskim oružjem.

Policijska uprava Kapitola nije otkrila identitet policajca, ali su tri njegova prijatelja rekla "The Washington Postu" da je reč o Judžinu Gudmanu iz savezne države Merilend. Profesor prava na Pravnom fakultetu u Njujorku i bivši policijski službenik Policijske uprave tog grada Kirk D. Burkelter rekao je za "Washington post" da je Gudman takvim postupanjem verovatno sprečio izbijanje nasilnog sukoba.

"Da je drugačije postupio, tog je dana moglo poginuti puno više osoba", rekao je on nakon inspekcije spomenutog snimka. "Ti su ljudi tamo došli s plastičnim lisicama. Nije nerazumno pomisliti da su bili spremni da uzimaju taoce... službenik Gudman značajno je pomogao da ne dođe do velike tragedije."

Inače, u neredima je tog dana poginulo pet osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: