Kako smo stigli do 1.000 dnevno

Srbija je prvi put od početka epidemije registrovala više od 1.000 novozaraženih od koronavirusa u jednom danu.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

17:17

Kako smo stigli do 1.000 dnevno
Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, File

Od prvog slučaja koji je registrovan 6. marta prošlo je sedam i po meseci.

Zbog malog broja testova, narednih dana dnevni broj novozaraženih kretao se oko 10. Tokom vanredne situacije u Srbiji stigao je veliki broj testova, pa se tako povećao i broj zaraženih.

Tokom "korona-proleća" najveći broj novozaraženih zabeležen je 16. aprila, kada je bilo 445 inficiranih osoba.

Vanredno stanje ukinuto je 6. maja, a broj zaraženih na dnevnom nivou je počeo da opada.

Iako su svi očekivali mirniju situaciju tokom leta, broj zaraženih počeo je ponovo da raste početkom jula. Novi rekord u broju zraženih zabeležen je 26. jula - 467, a 10. jula zabeležen je rekordan broj preminulih u jednom danu - 18. U tom periodu većina opština je zbog pogoršanog stanja proglasila vanrednu situaciju, a najgore je bilo u Novom Pazaru.

Broj zaraženih ponovo je počeo da opada krajem avgusta. Tokom septembra broj novozaraženih je skoro svakoga dana bio ispod 100. Najmanji broj zaraženih u tom periodu registrovan je 14. septembra - 29.

Srbija je tokom cele epidemije testirala veliki broj ljudi, najviše u regionu. Najveći broj testiranih u jednom danu je 11.618.

Ipak, nakon što su i brojevi zaraženih u Evropi i svetu ponovo počeli da rastu, povećao se i broj novozaraženih u Srbiji.

Od 16. oktobra, kada je registrovano 265 zaraženih, broj je počeo konstantno da raste, a 21. oktobra došlo je do novog rekorda, kada je zabeleženo 512 novozaraženih.

Već nakon šest dana, 27. oktobra taj rekord je oboren i došlo se do broja o kome se prethodnih dana govorilo - 1.000 novozaraženih u jednom danu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: