Sreda, 02.09.2020.

16:07

Nemačka tvrdi: Aleksej Navaljni otrovan

Vojni toksikolozi ustanovili su da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe "novičok", tvrdi Vlada Nemačke.

Izvor: B92, Sputnjik

Nemačka tvrdi: Aleksej Navaljni otrovan
EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Na inicijativu bolnice "Šarite", specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe "novičok", izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je nemačka kancelarka Angela Merkel danas održala sastanak sa ministrima i da su usaglašeni koraci u svetlu novih podataka.

"Nemačka vlada najoštrije osuđuje ovaj napad“, rekao je Zajbert i dodao da će nemačko „Ministarstvo spoljnih poslova obavestiti ruskog ambasadora o rezultatima analiza".

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, sada se nalazi na lečenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji lekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze

Rusija je prethodno zatražila od Nemačke da joj pruži iscrpne detalje o medicinskim testovima obavljenim na Alekseju Navaljnom.

Navaljni se razboleo posle leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta nakon što je popio čaj na aerodromu.

Njegovi savetnici veruju da je on namerno otrovan, ali ruske vlasti navode da za to nema dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

19 h

Podeli: