Nedelja, 30.08.2020.

10:10

Turska preti ratom

Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj bio bi povod za rat, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Izvor: Tanjug

Turska preti ratom
Ilustracija: Getty Images/Erhan Ortac / Stringer

"Nećemo dozvoliti da Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja", rekao je Čavusoglu, prenosi Dejli Sabah.

Ovo upozorenje usledilo je nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis prošle sedmice objavio da će grčke teritorijalne vode u Jonskom moru, prema Italiji, biti proširene sa šest na 12 milja.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale.

Grčka i Turska, obe članice NATO-a, spore se poslednjih dana oko turskih planova za istraživanje u istočnom Sredozemlju, za koje se veruje da je bogato naftom i gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: