"Vreme ističe, Vučić ne sme da propusti šansu"

Vilijam Montgomeri ocenio je danas da presednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi smeo da propusti šansu da u Vašingtonu postigne dogovor u korist Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2020.

16:57

EPA/Sasa_Djordjevic

Bivši američki ambasador u Beogradu je istakao da vreme ističe, jer su, kako tvrdi, veliki izgledi da sadašnji predsednik SAD Donald Tramp ne dobije novi mandat, a njegov naslednik Džo Bajden je naklonjen Kosovu i Albancima.

Montgomeri pred susret zvanicnika Beorada i Prištine zakazan u Beloj kući za 4. septembar, ocenuje da je sada u rešavanju kosovskog pitana, koje kaže, uključuje razmenu teriteorija , kljucna brzina i dodaje da očekuje da bude primenjen “izraelski scenario” kojim je sredinom avgusta napravljen istorijski sporazum (o normalizaciji odnosa) između Izraela i UAE.

“Vučić mora shvatiti da su velike šanse da Tramp izgubi predstojeće izbore, a Bajden je čvrsto naklonjen Kosovu u postojećim granicama. Dakle, mora sada da deluje ili da izgubi, možda zauvek, šansu za rešavanje tog pitanja”, smatra Montgomeri.

Bivši ambasador je zato poručuje Beogradu:“Pažljivo pazite na datume”.

Ono što predsednik Tramp želi, kaže Montgomeri, jeste trenutak rukovanja pred kamerama kada srpski i kosovski lider najavljuju dogovor o "budućem putu".

“To bi uključivalo i razmenu teritorija. A ključna činjenica je ta da bi Tramp tada mogao da najavi da će se, s obzirom na to da su dva lidera postigla sporazum, dogovor odmah sprovesti u delo”, smatra Montgomeri.

Bivši ambasador kaže, da kada je reč o kosovskom problemu, prvo što treba imati na umu je to da i EU i SAD žele da pripišu sebi rezultate za postizanje dogovora i da ne žele da ih dele sa drugom stranom.

Prema njegovim recima, plusevi tog dogovora bili bi što bi on bio ogroman korak ka rešenju problema Kosovo-Srbija, a za Trampa veliki spoljnopolitički poen neposredno pre novembarskih izbora.

“Sada će ključna za sve ovo biti brzina. Jednom kada je teritorija promenjena, biće teško vratiti se nazad”, ocenio je Montgomeri i dodao da treba pogledati Trampovu najavu izraelskog mirovnog sporazuma.

Najavio je, kako podseća, jednostrani ugovor i ovlastio Netaniahua da ga odmah sprovede u delo.

“Ovo bi bio model i u ovom slučaju. Jedini razlog za Trampovo pojavljivanje je postizane dogovora. Nije mu stalo do regiona”, smatra Montgomeri, ali dodaje da sada

Grenel i njegove kolege moraju uzeti u obzir je da li zaista mogu izvući dogovor .

"Ako se Tramp pojavi, tu je da pogura, veoma, veoma, snažno taj dogovor.", kaže.

Montgomeri dodaje i da bi zbog tog sporazuma brojne nevladine organizacije zaključane u 90-im godinama izrazito negativno gledale na Trampa, kao i Angela Merkel i mnogi drugi koji bi akcenat stavili na moguće loše implikacije dogovora na širi region , ali istovremeno i pita:"Koje bi druge etničke grupe sanjale da učine isto?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: