Nedelja, 16.08.2020.

10:20

Tiodorović: Od 1. oktobra vakcinacija protiv gripa

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra.

Izvor: B92, Beta

Tiodorović: Od 1. oktobra vakcinacija protiv gripa
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

On je naveo da je to potrebno da bi se izbegao sudar sa virusom korona, što se, kako je ukazao, desilo u Italiji u martu ove godine.

On je za TV Palma plus rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

"To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do ''miksanja'' ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno", rekao je Tiodorović

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa "podvukla" epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda.

Tiodorović naglašava da takva situacija moramo na sve načine da se predupredi, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

"Da se razumemo, ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti", kazao je Tiodorović.

"Građanima neće biti potreban test za povratak u zemlju"

Tiodorović je za RTS rekao da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Tiodorović je dodao da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

"Mi pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Verovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo verovatno imati potpuno otvorena vrata", kazao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

"Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati - i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Кao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, prihvate isti princip, a to je otvaranje prepreke za ulazak u Crnu Goru", rekao je Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

18 h

Podeli: