Najsavremenije oružje "made in" Kragujevac: Nova puška u rukama srpskih vojnika FOTO/VIDEO

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi kragujevačka “Zastava oružje”, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2020.

16:24

Najsavremenije oružje
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / SVETOZAR JOVIC / an

Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodno za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane.Srbije.

Modularna puška M19 u zavisnosti od zadatka i potrebe može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm.

Ovim se prevazilaze i eventualno nastali logistički problemi, s obzirom na to da novi metak kalibra 6,5 mm nije trenutno rasprostranjen na svetskom tržištu.

Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara. Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u njen kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost.

Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom, čime se znatno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima, navodi se u saopštenju.

Temperaturni opseg funkcionisanja puške je od -30 stepeni do +50 stepeni.

U skladu sa savremenim trendovima automatskog oružja, puška ima integrisani poklopac sanduka i gornju oblogu gasne komore sa dugom "Picatinny“ šinom koja prihvata sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, kao i ručicu za zapinjanje zatvarača koja omogućava repetiranje i levom i desnom rukom.

Takođe, ima i regulator paljbe s leve strane rukohvata pogodan za rukovanje.

Kod ovih pušaka preklopni-teleskopski kundak ima podesiv naslon za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe.

Dugme držača okvira je prošireno čime se olakšava vađenje i zamena okvira.

Posle svih ispitivanja, mehaničkih testova i testiranja u raznim meteorološkim uslovima, kao i provere pouzdanosti i izdržljivosti iz oba kalibra, postignuti rezultati su na izuzetno visokom i zavidnom nivou.

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm jedna je od brojnih sredstava naoružanja kojima se opremaju jedinice Vojske Srbije čime se povećavaju efikasnost i operativne sposobnosti jedinica, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

🆕Модуларна аутоматска пушка М19 6,5/7,62 мм, коју је развила и производи “Застава оружје”, нова је пушка у наоружању...

Posted by Министарство одбране и Војска Србије on Tuesday, August 4, 2020
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / ALEKSANDAR PETROVIC / an

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: