Kriza rešena promenom Povelje

Ustavna kriza u Srbiji i Crnoj Gori rešena je Sporazumom o izmeni Ustavne povelje.

Izvor: B92

Petak, 08.04.2005.

09:03

Default images

Sporazum su u čevrtak uveče Beogradu potpisali zvaničnici Srbije, Crne Gore, SCG i predstavnik Evropske unije Havijer Solana. Sporazumom je produžen mandat poslanicima u parlamentu SCG i dogovoren način održavanja izbora za njegov novi saziv.

Sporazum predviđa da neposredni izbori za Skupštinu SCG budu održani odvojeno u svakoj državi-članici, u isto vreme kad i izbori za parlamente država članica, a da sadašnjim poslanicima u Skupštini SCG do tada bude produžen mandat.

Predsednik SCG Svetozar Marović izjavio je posle potpisivanja Sporazuma da će njime biti omogućen rad Skupštine SCG i da su utvrđeni uslovi za održavanje referenduma u obe članice zajednice. "Danas smo potpisali politički sporazum kojim smo stvorili uslove da, kroz Ustavnom poveljom predviđenu proceduru, izvršimo određene dopune i promene na Povelji kako bi bio rešen problem legitimiteta parlamenta SFCG i tako stvorene pretpostavke za njegov pun i efikasan rad", rekao je Marović.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je Sporazum racionalno rešenje i da politički napori sada mogu biti usmereni na proces evropskih integracija. Đukanović je rekao da nije bilo neophodno da Crna Gora, u vezi sa izmenom Ustavne povelje, čini ustupke.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana ocenio je da je Vlada Srbije napravila važan iskorak u saradnji s Haškim tribunalom, dok je istovremeno, jučerašnjim Sporazumom o izmeni ustavne povelje rešen problem funkcionisanja parlamenta državne zajednice. "Nadam se da će te dve stvari imati veoma pozitivan efekat na Studiju o izvodljivosti", rekao je Solana dopisniku B92 iz Brisela, Dušanu Gajiću.

"To bi moglo da se desi u nekoliko narednih dana i veoma se nadam da će ocena biti pozitivna. Ali, mora da se nastavi intenzivna saradnja sa Hagom", rekao je visoki predstavnik EU.

Na pitanje da prokomentariše to što vlasti u Beogradu uglavnom govore da ne znaju gde je general Pavković i da li je njegovo hapšenje poslednji uslov za Studiju, Solana je rekao: "To je veoma, veoma važno, i nadam se da će i to biti rešeno. Premijer Koštunica mi je rekao da su svi u zemlji u potrazi za Pavkovićem, i nadam se da će on biti pronađen."

Šta kažu analitičari i političari

Potpisivanjem Sporazuma o izmeni Ustavne povelje svi su dobili na vremenu - i republička rukovodstva, pa čak i sama ideja državne zajednice, prve su ocene beogradskih analitičara i političara.

S druge strane, podgorički analitičari uglavnom objašnjavaju da izmena Ustavne povelje ne predstavlja nikakav ustupak crnogorske vlasti. Međutim, da bi Sporazum stupio na snagu, moraju ga usvojiti repbuličke Skupštine, a potom i Parlament državne zajednice. Kako B92 saznaje, u Skupštini SCG očekuju da bi sednica mogla biti održana odmah posle Uskrsa, početkom maja.

Sudeći po dosadašnjim izjavama, Sporazum o izmeni Ustavne povelje dobiće većinu glasova poslanika u Skupštini Srbije, a slična je situacija i u crnogorskom parlamentu. Kada republički poslanici budu izglasali dokument, on će stići u Skupštinu državne zajednice, kaže za B92 predsednik parlamenta SCG Zoran Šami: "Kad dokument o izmenama i dopunama Ustavne povelje bude stigao pred ovu Skupštinu, ja ću, naravno, u prvom slobodnom terminu zakazati tu sednicu. Po logici stvari, to bi sve trebalo obaviti u nekoliko narednih nedelja."

Kako B92 saznaje, u kabinetu predsednika Skupštine Srbije u toku je zakazivanje konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa u vezi s održavanjem vanredne sednice, kako bi Sporazum što pre bio prosledjen Skupštini državne zajednice. Ipak, kažu da sednica neće biti prekinuta ukoliko ne bude konsenzusa svih poslaničkih klubova.

Sudeći po stavu radikala, koji su protiv povelje i protiv prekidanja sednice, dokument bi mogao da sačeka kraj ovog zasedanja. Radikalski poslanici su inače, za sada, jedini koji su kritikovali izmene Ustavne Povelje.

Ananlitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da u ovom slučaju nema ni pobenika ni poraženih: "Pošto je, a to je ključno, i jednima i drugima, a pre svega Podgorici, stalo da odlože opasnost neposrednih izbora iz svojih unutarstranačkih razloga, onda mislim da su svi zadovoljni. Na kraju krajeva, ni beogradskoj vlasti u ovom trenutku se nije baš previše žurilo na te savezne izbore i da na njima 'pogine', tako da mislim da su zaista, kada kažu da su zadovoljni, onda im zaista treba verovati da su zadovoljni – i u Beogradu i u Podgorici, iako sama sudbina državne zajednice time nije mnogo izvesnija."

Vukadinović kaže i da sva događanja u vezi sa Ustavnom poveljom, još jednom šalju ozbiljnu poruku političarima: "Ono što je nesumnjiv zaključak iz cele priče, dakle još jednom se potvrdila nezrelost aktera, ovih naših, domaćih aktera, i pokazalo se da ta neka maloletnost, nezrelost i taj status koji imamo u međunarodnoj zajednici nije slučajan i nezaslužen."

Vukadinović zaključuje da potpisivanjem sporazuma nijedna ideja nije isključena, baš kao što ni održavanje referenduma nije izvesno. Kako se dogodilo da sada da budu odloženi izbori za Skupštinu, tako za godinu dana može biti odložen referendum, jer on nije obaveza, već mogućnost, kaže Vukadinović.

Brisel optimističan

Zvaničnici EU-a u Briselu, iz u okruženja visokog predstavnika Havijera Solane, smatraju da bi Sporazum o promeni Ustavne povelje trebalo da obezbedi delotvorno funkcionisanje parlamenta državne zajednice i uveća izglede da SCG dobije povoljnu Studiju o izvodljivosti.

Ti izvori su Beti preneli i da se u Briselu očekije i da se ovih dana reši i poslednje pitanje vezano za saradnju s Haškim tribunalom, odnosno odlazak generala Nebojše Pavakovića u Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: