Utorak, 18.02.2020.

14:19

Oslobođen i "turski Soros"

Sud u Istanbulu oslobodio je danas optužbi, koje su povezane sa terorizmom, devet vodećih turskih aktivista civilnog društva.

Izvor: Tanjug

Oslobođen i
Ilustracija: Depositphotos/ efks

Među njima je i biznismen i filantrop Osman Kavala, zbog njihove navodne uloge u protestima protiv vlade.

Kritičari su suđenje 16 aktivista ocenili kao pokušaj vlade da se obračuna sa glasovima opozicije i kriminalizuje masovne antivladine proteste, prenosi AP.

Aktivisti su optuženi za organizovanje antivladinih protesta u pokušaju zbacivanja vlade 2013. godine.

Sud je presudio da bi trebalo osloboditi Kavalu, jedinog optuženog koji je i dalje u zatvoru, prenosi AP.

Kavala je više od dve godne u zatvoru, a Evropski sud za ljudska prava u decembru je pozvao da se on pod hitno pusti na slobodu, navodeći da ne postoji osnovana sumnja da je počinio neko krivično delo, dodaje Rojters.

Kavali i još dvoje optuženih pretile su doživotne kazne zatvora bez mogućnosti za uslovnu kaznu, dok su drugi aktivisti optuženi da su im pomogli u pokušaju da zbace vladu kroz organizovanje protesta.

Nekoliko dana nakon što je Kavala uhapšen, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao ga je "turskim Sorosem", jer on, kao i americki milijarder Džordž Soros, finansira organizacije za građanska prava, preneo je ranije Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: